Вести

Амбасадор Jужне Кореjе Jу Деђонг у Зрењанину

ЕСЕКС инвестира 30 милиона евра

Јужнокореjска компаниjа ЕСЕКС, произвођач емаjлираних бакарних жица и кабловских производа, током марта требало би да започне изградњу производног погона у Зрењанину, вредност инвестициjе jе 30 милиона евра, а планирано jе запошљавање 200 радника - саопштили су данас амбасадор Jужне Кореjе у Србиjи Jу Деђонг и градоначелник Зрењанина Чедомир Jањић, приликом посете амбасадора нашем граду.
Његова екселенциjа амбасадор Jужне Кореjе Jу Деђонг у Градскоj кући jе разговарао с градоначелником Чедомиром Jањићем и његовим сарадницима, а у делегациjи амбасаде Jужне Кореjе у Србиjи били су и Други секретар амбасаде Jивон Сеул, директор Трговинског одељења Сун Ги Ли и представник Кореjске агенциjе за промоциjу трговине и улагања КОТРА Михаило Павловић. Амбасадор jе потом обишао и индустриjску зону “Jугоисток-Ечка” и локациjу на коjоj ће бити подигнут погон компаниjе ЕСЕКС.
Након што jе 2015. године КОТРА отворила представништво у Београду, интензивирани су трговински односи између две земље. Робна размена повећана jе у последњих неколико година, а неколико кореjских компаниjа отворило jе погоне и успешно послуjе у Србиjи. То jе била и jедна од тема данашњег разговора у Зрењанину, ком су, осим градоначелника Jањића и амбасадора Де Ђонга са сарадницима, присуствовали и заменик градоначелника Саша Сантовац, начелница Средњебанатског округа Снежана Вучуревић, помоћници градоначелника Драган Ћапин и Симо Салапура и начелник Одељења Градске управе за привреду, локални економски и рурални развоj, изградњу и уређење града и заштиту животне средине Горан Краварушић.
Оцењуjући данашњу посету наjвишег дипломатског представника jедне од наjразвиjениjих азиjских земаља, градоначелник Чедомир Jањић истакао jе да jе нашем граду указана част што га jе посетио амбасадор Jужне Кореjе, државе коjа jе остварила снажан привредни замах у светским размерама, посебно у аутомобилскоj индустриjи и производњи техничких уређаjа.

“Драго ми jе што данас имамо прилику не само да наjавимо неке могуће инвестициjе, већ да конкретно разговарамо о почетку изградње новог производног погона у нашоj индустриjскоj зони “Jугоисток”, а како ствари стоjе, већ у марту ћемо полагати и камен-темељац за ову кореjску фабрику, што jе свакако добра вест не само за Зрењанин, већ и за Србиjу. Разговори с компаниjом ЕСЕКС дуго су траjали, успели смо да се усагласимо око свих њихових захтева и више ништа не стоjи путу реализациjи ове инвестициjе, у чему нам jе несебичну помоћ пружила и Влада Републике Србиjе”, истакао jе градоначелник и додао да jе током састанка било речи и о могућностима доласка других инвеститора из Jужне Кореjе.

“Наравно да смо данас искористили прилику да испромовишемо нашу индустриjску зону, коjу ширимо на 550 хектара, што ретко ко може да понуди данас у Србиjи на jедном месту, а у резерви, практично имамо jош толико земљишта у градском власништву. То jе, између осталог, оно што квалификуjе Зрењанин као добро место за инвестирање”, казао jе Jањић.
Амбасадор Jу Деђонг захвалио се градоначелнику на гостопримству и рекао да Зрењанин представља веома добру локациjу за инвестирање, да располаже неопходном инфраструктуром, саобраћаjним везама, у близини jе држава чланица Европске униjе, има квалификовану радну снагу и нуди добре подстицаjе инвеститорима.
“Знам и да jе Зрењанин у прошлости био изузетно развиjен индустриjски центар и то jе jош jедна додатна предност за стране инвеститоре коjи долазе. Компаниjа коjа из Jужне Кореjе долази у оваj град бави се високом технологиjом и сматрам да ће то бити додатни подстицаj и могућност за велики напредак Зрењанина. Констатовали смо током разговора да постоjи jош области у коjима се може одвиjати наша сарадња и да би у наредном периоду могло бити jош компаниjа коjе би овде инвестирале”, закључио jе амбасадор Jужне Кореjе у Србиjи Jу Деђонг.
Подсећамо, Скупштина града Зрењанина, уз сагласност Владе Републике Србиjе, усвоjила jе новембра прошле године одлуку коjоj се наведеноj компаниjи, огранку “Супериор Есекс групе”, додељуjе земљиште у индустриjскоj зони “Jугоисток”, по цени мањоj од тржишне и у вредности од 29 милиона динара.

Реч jе о глобалном лидеру у проjектовању, производњи и испоруци жичаних и кабловских производа. Нjегово предузеће “Есекс Балкан”, регистровано у Србиjи, на плацу већем од седам хектара изградиће производни погон од 14.000 квадратних метара и пословни простор на 2.000 квадратних метара. Вредност инвестициjе jе 30 милиона евра, а до 2023. године овде би запослење требало да добиjе око 200 радника.