Вести

ДИНА ВУЧИНИЋ: ДС ЗАПОСЛИЛА 130 ЉУДИ У ЈЕДНОМ ДАНУ, У ЈЕДНОМ ПРЕДУЗЕЋУ

Дина Вучинић, одборница у СГ Новог Сада

Одборничка група СНС у СГ Новог Сада, oд септембра 2012. године, бавилa се низом питања oд изузетне важности за Нови Сад. Пажња се посвећивала санацији јавних предузећа, које су била у катастрофалном стању, а није постојала ниједна градска фирма коју демократе нису оштетиле. Важно питање била је и безбедност, а опзиција је, често уз помоћ одређених медија, одговорност пребацивала на градоначелника и владајућу већину. Ти напади су били потпуно неосновани, јер је баш на иницијативу Милоша Вучевића у Нови Сад дошло још неколико стотина полицајаца, што је знатно поправило субјективни осећај безбедности међу грађанима. Овим речима градска одборница, Дина Вучинић, почиње разговор за „СНС Информатор“, а на питање да ли је тешко доносити важне одлуке у СГ Новог Сада, када Покрајину води Бојан Пајтић и друга политичка опција, одговара:

... Нови Сад, као највећи административни центар Војводине, доста је претрпео, јер је на челу Покрајине друга политичка опција. Били смо сведоци нереаговања Владе АПВ по многим питањима. Имамо пример Жежељевог моста, где је ДС направила лош уговор 2011. године, где је текст, са правне стране, недовољно јасан, чиме је отворен простор за махинације. У 2015. години, СГ Новог Сада усвојила је нове одлуке не би ли мост коначно био завршен. Најзад је показана воља и решеност да се пројекат реализује, а највећи терет понели су Град Нови Сад и држава. Грађани тек сад могу да очекују нови мост, али Покрајина баш и није тако доживела решавање овог проблема.

* Каква је ситуација са партијским запошљавањем у Новом Саду и колики сте вишак запослених затекли у јавним градским предузећима?

- Податак да је ДС 2012. године, само неколико дана пре губитка власти у Новом Саду, запослила 130 људи, у једном дану, у једном предузећу, довољно говори о томе. Када смо их, за скупштинском говорницом, питали како ово објашњавају, добили смо низ небулозних одговора. Један од њих био је и „да предузећа нису основана за стицање добити“. Да ли су онда основана за стицање губитака!? Циљ реформи био је постављање јавних предузећа на чврсте и здраве темеље. Следеће је решавање стања у Покрајини, а ту нас очекује огроман посао. Питање је само какву ћемо ситуацију затећи, а бојим се да прогнозе нису сјајне.

* Какве резултате је дала Радна група за решавање нагомиланих проблема?

- Радна група, која је састављена на иницијативу СНС, имала је за циљ санацију нагомиланих проблема у предузећима, која су систематски уништавана од 2008. године. На челу групе били су правници, економисти, представници синдиката и други стручњаци који су могли да помогну. СНС никада није била сујетна приликом одабира кадрова, зато су укључени и људи који нису чланови ниједне странке, већ су допринос дали искључиво са аспекта струке. Резултате ове групе видимо у годишњим извештајима предузећа. Доста тога кренуло је на боље. Радници се осећају сигурније, они који су добили отпремнине, добили су их по законским условима, а не као раније, када су били преварени и неисплаћени. Нека предузећа већ бележе раст пословања.

* Ви сте заменица шефа Одборничке групе СНС. Да ли Вам је то што сте жена некада сметало у политичкој каријери и колико се у СНС води рачуна о родној равноправности?

- На ово питање могу да одговорим кроз искуство које имам као члан СНС, члан ИО, одборница и заменик шефа Одборничке групе СНС у Новом Саду. Мислим да је у политици ситуација иста као и у другим професијама. Свако има онолико парче слободе, интегритета и права на свој став, колико заслужи и освоји својим радом и залагањем. Данас је председница Скупштине Републике Србије, жена. Председница СГ Новог Сада такође је жена, председнице многих савета и комисија у СГ су жене. СНС води рачуна о родној равноправности. Никада нисам осетила да ме то што сам жена спречава у бављењу овим послом.

* Ускоро Вам је термин порођаја, али Вас то не спречава да радите...

- Док неки кажу да је трудноћа друго стање, тврдим да је трудноћа природно и прелепо стање. Неке жене проживе тај период више, неке мање турбулентно, али мислим да је највећа грешка да жена престане да ради током трудноће, ако се добро осећа. Волим да сам активна и скоро свих девет месеци учествовала сам у многим дешавањима, седницама, кампањама, састанцима... Све се може уз добру организацију. Битно је да волите то што радите, а мој однос према послу и Странци, коју волим, није се мењао од 2008. године.

Извор: "СНС Информатор"