Вести

Гојковић: Имамо четворогодишњи план за Војводину

– Порука с којом излазимо пред грађане је та да Војводина заслужује много боље и да СНС са својим коалиционим партнерима, који су на листи „Александар Вучић – Србија побеђује“, има четворогодишњи план – поручује у разговору за „Дневник“ председница Скупштине Србије Маја Гојковић, прва на листи окупљеној око СНС - а на покрајинским изборима.

– Бирачи 24. априла одлучују о томе какву будућност желе за себе, за своју породицу и за своје комшије, а имаће прилику да упореде резултате рада Владе Србије коју предводи Александар Вучић, његовог тима и СНС - а, с једне стране, а с друге, све оно што је Бојан Пајтић, као председник Владе АПВ и ДС - а урадио за време своје шеснаестогодишње владавине.

Како предочава, приоритети у програму напредњака за Војводину су развој пољопривреде, ИТ сектора, креативне индустрије, образовања, здравства, брига о младима и нарочито најстаријим суграђанима – пензионерима, који су хероји реформи и стабилизације земље.

– Није се некада џабе говорило да је Војводина житница Европе. Несхватљиво је да у Војводини данас, с таквим капацитетима које примећују и потенцијални страни инвеститори, после 16 година владавине ДС-а имамо 10.000 људи који иду у народне кухиње. И једино чиме се може похвалити власт Бојана Пајтића је да отвара народне кухиње и да има 10.000 гладних људи у Војводини, што мислим да је својеврсни скандал. Бојан Пајтић је чак успео да упропасти оно што не може нико у Европи, а то је пољопривреда Војводине. Упропашћени су развојни фондови, банке, запошљавани су искључиво партијски кадрови, не сарађује се ни с једном локалном самоуправом на чијем челу су друге странке, осим с Инђијом, која је партијско утврђење ДС-а.

* С којим салдом претходне власти ће стартовати нова у Војводини и која је цена тога што републички и покрајински премијер нису седели за једним столом и договарали се?

– Пајтићу и ДС-у не иде у прилог то што су они на власти у АПВ пуних 16 година. Ако се неко за толико време не може похвалити ниједним резултатом, него само баца дрвље и камење на Владу Србије и Александра Вучића, ту не треба трошити много речи. Али, симбол упропашћавања Војводине су свакако „инвестиције“ које се зову „Хетерленд“ и отимање новца од деце ометене у развоју и њихових родитеља, и „Каменица 2“, започета 2009. године с предрачуном од 16 милиона евра, који је данас нарастао на 35-36 милиона. Где су отишли новци грађана Војводине ако „Хетерленд“ и „Каменица 2“ не постоје? То су симболи једне лоше шеснаестогодишње владавине, у којој се очигледно мислило само на партијске и личне интересе. У томе је и одговор на питање зашто Бојан Пајтић никада није сео за сто с представницима Владе Србије. Али он никада није сео ни с представницима локалних самоуправа, осим с Гораном Јешићем и челницима ДС-а у Инђији. Нови Сад је у последње две године кажњен зато што грађани нису гласали за ДС у том граду па се ниједан пројекат не финансира из покрајинских фондова. Тако је и у Зрењанину, Кикинди, свугде где су челници неки други, а не чланови ДС-а. При томе, види се пораст финансирања у Инђији. То је начин размишљања Пајтића и ДС-а: они желе партијска утврђења, а интерес грађана их не занима. Али, видећемо како ће грађани Војводине одлучити 24. априла, да ли су за овакво стање и прошлост, или желе способан тим, који ће водити Војводину у будућност и који ће сарађивати с локалним самоуправама и Владом Србије.

* Какву кампању очекујете? Чини се да ће у покрајини бити жешће него у осталом делу Србије?

– Очекујем изузетно прљаву кампању, и то највише у Војводини. ДС се бори за опстанак на власти после 16 година и наравно да њима иде у прилог подизање тензија, измишљање некаквих афера и догађаја. СНС неће водити такву кампању, не интересују нас политички противници, него шта грађани Србије и Војводине мисле о нама, о резултатима Републичке владе, шта мисле о Александру Вучићу и његовом тиму који ће, ако грађани тако одлуче, водити Србију и Војводину и локалне самоуправе убудуће. Али, наравно да ћемо одговорити на сваку измишљотину која буде уперена против неког од наших чланова и председника СНС-а. Задовољна сам што је СНС са својим коалиционим партнерима предао листу први, неколико сати након расписивања избора. То показује да су грађани Војводине дали велико поверење СНС-у и листи „Александар Вучић – Србија побеђује“. Србија је остваривала добре резулате када је била уједињена, када је било тешко, као у време поплава, или када су се доносиле мере фискалне консолидације. Тако је и за Војводину дошао моменат да је на првом месту интерес Војводине и грађана, а не неки партијски интереси. Зато смо се ујединили у један широки политички фронт јер Војводина не би могла издржати још четири године под владавином ДС-а. То је очигледно јер је на коленима и потребне су неке нове идеје и потпуна посвећеност побољшању живота грађана.

* Значи ли то да је СНС спреман и на ширу сарадњу након избора од ове коалиције која је на изборној листи?

– Видећемо, избори на свим нивоима су пред нама. Сешћемо, размотрити и видети одлуку грађана Војводине. То је најважније. Није најважније шта која политичка партија планира, расподеле некаквих места. Видимо да је неким странкама важније шта ће ко да буде него како ће Војводина и живот грађана да изгледају. Битно нам је да 24. априла видимо шта грађани мисле о будућности Војводине и Србије, а онда ћемо сести да разговарамо о томе у зависности од тога ко ће прећи цензус и ући у парламент, с ким можемо да делимо исте вредности и програмска опредељења.

* Познато је да сте међу најближим сарадницима премијера, видели смо вас на две листе – на републичкој сте у врху, у покрајини први. Тако високо рангирани, задали сте загонетку јавности која државна функција ће вам бити поверена после ових избора, да ли је можда у игри место премијерке Војводине, пошто је на републичкој та позиција резервисана за највишу функцију?

– Што се тиче листе за Скупштину АПВ, ја сам прва међу једнакима, међу 120 њих. То је мени лични комплимент за двогодишњи рад у парламенту Србије. Али сматрам да је то и велики комплимент свим женама, и то показује однос СНС-а према женама. Оно што разликује листе на републичком и покрајинском нивоу је статус СНС-а, који је у Републици владајући и на овим изборима показује резултате које је остварио за протекле две године, а који су заиста импознатни. С друге стране, у АПВ је наша листа опозициона, и показује грађанима како изгледа Војводина после 16 година владавине ДС-а и шта ми у Војводини желимо да урадимо до 2020. године. Ми у Војводини наступамо кроз широк спектар опозиционих партија, као тим који жели да задобије поверење грађана и који сматра да само уједињени можемо Војводину да вратимо на стазе старе славе – локомотиве читаве Србије. Нама је циљ и порука – велико уједињење, у којем локалне самоуправе, заједно с покрајинском администрацијом и Владом Србије, раде на оздрављењу Војводине. То је велика разлика између наше две листе. Ко ће шта бити, јесте да то највише интересује новинаре, али о томе ћемо разговарати чим се заврше избори, када видимо за кога су се определили грађани Војводине. Пре тога ми се нећемо бавити тиме. Свако и даље ради онај посао који је радио до сада, а које ће функције неко од нас обављати... биће времена и за то. Убеђена сам у то да свако од нас ко је на листама има неки свој део посла који ће обављати и у будућности.

* Опозиционе странке се утркују у изјавама о томе ко неће са СНС-ом. Верујете ли им?

– Нисам приметила да их је уопште неко звао. Било би добро да прво питају грађане шта мисле о њима, о садашњој власти у Војводини, а то је ДС. Не би требало да се сакривају. Некада ми у њиховој кампањи изгледа као да се стиде што су још увек на власти у АПВ. Тек када грађани буду рекли шта мисле о њима, као што ће рећи и шта мисле о листи „Александар Вучић – Србија побеђује“, моћи ћемо да разговарамо о томе. Можда многих од њих неће бити у парламенту Војводине па ће их грађани Војводине лишити те бриге с ким хоће у будућности, а с ким неће.

Извор "ДНЕВНИК"