Вести

ИНТЕРВЈУ МИЛОШ ВУЧЕВИЋ: ОБНАВЉАМО, А ОНИ КРИТИКУЈУ

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада за “Новости” о трогодишњем учинку градске власти, инвестицијама, приходима и трошењу буџета, опозицији, изборима...

После три године владавине актуелне коалиције (СНС - Сви за Нови Сад - Трећа Србија - СПС - ДСС), Нови Сад је бољи и успешнији град, али предстоји још много посла да се искористе сви потенцијали које поседује, оцењује за "Новости" градоначелник Милош Вучевић.

У септембру 2012. била су затечена презадужена и девастирана јавна предузећа, прекомеран број, буквално преко ноћи, страначки запослених радника, сумњиви и спорни уговори који су кочили започете инвестиције...

* Шта вам је досад било најтеже?

- Решавање проблема јавних предузећа и реформа јавног сектора. Број запослених у јавно - комуналним предузећима и ПУ "Радосно детињство" смањен је за 450, а за отпремнине смо издвојили више од два и по милиона евра. Чека нас даља рационализација. То је процес који треба да се спроведе у наредне две до три године.

* У којим предузећима је напредак највећи?

- Значајни помаци виде се у "Лисју" и "Чистоћи", а ту су и СПЦ "Војводина", "Пут" и "Градско зеленило", као и "Радосно детињство", које се умногоме стабилизовало. "Пут" је, рецимо, 2012. имао дуг од 600 милиона динара, а у првих шест месеци ове године је пословао позитивно. Ипак, проблеми су и даље ту и радићемо на њиховом превазилажењу, а тренутно смо доста посвећени решавању стања у ЈКП "Стан".

* Да ли сте задовољни реализацијом капиталних улагања?

- Јесам, мада увек може боље. Унапређујемо инфраструктуру, посебно у приградским насељима, од реконструкције и изградње саобраћајница до замене топловодних цеви, надоградње топлификационог система и завршетка водоводне и канализационе инфраструктуре. Булевар Европе је у завршној фази, обезбедили смо додатни новац за градњу Жежељевог моста. Много улажемо у здравство, покренули смо пројекат нове зграде Хитне помоћи. Много је уложено и у образовање и веома сам поносан што имамо два нова и два дограђена вртића и што је уписано рекордних 16.000 деце. Отворили смо и нову школу "Душан Радовић" на Клиси.

* Какво је право финансијско стање града?

- Нови Сад је финансијски најстабилнија локална самоуправа у Србији. Са пренетим средствима из 2014. приходи буџета од почетка јануара до краја јуна премашили су девет милијарди динара. То је преко 86 одсто средстава планираних за прво полугодиште, односно више од 46 одсто планираног за целу годину. Највећи део прихода, прецизније 3,2 милијарде динара, остварен је од пореза на добит, доходка и капиталних улагања.

ВЕЋИНА ЈЕ СТАБИЛНА

* Угрожавају ли градску власт поделе у Трећој Србији?

- Све док унутарстраначка превирања у редовима наших коалиционих партнера не утичу на спровођење градске политике и буџета према плану и програму, могу да говорим само о томе да је владајућа већина стабилна.

* Шта је са најављеним америчким улагањима?

- У јулу је стигло писмо о намерама једне компаније из САД која се званично обратила нама и Влади Србије са жељом да отвори производне погоне у Новом Саду. Реч је о производњи у области ауто - индустрије и неколико хиљада радних места, што би у привредном смислу, заиста, препородило град.

* Како оцењујете деловање опозиционих странака?

- Њихов проблем је што мислећи да ударају на СНС, заправо ударају по логици грађана и грубо је вређају. Ако сте годинама били на власти и имали прилику да се покажете, да направите помаке на боље, а то време протраћили на девастирање јавних предузећа, руинирање ПУ и задуживање грађана, како имате образа да се појавите пред истим тим грађанима и критикујете нас који радимо и све то поправљамо! Ја немам проблем да признам да је неко нешто добро урадио, без обзира којој странци припада, али имам проблем да слушам лажи и бавим се петпарачком пропагандом. Први сам градоначелник Новог Сада који је примио представнике опозиције.

*Зашто сте за што хитније изборе на свим нивоима?

- Само због жеље за бољом Србијом у којој нас грађани подржавају. Једино на изборима може да се провери колику подршку ужива политика, коју спроводе СНС и премијер Александар Вучић, а колику они који нас свакодневно критикују. Управо ти који су већ 15 година на власти беже од избора и грчевито се боре да до последњег дана мандата задрже своје фотеље. Не жури се нама, кад год избори буду заказани СНС ће бити спреман.

ИЗВОР ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ Нови Сад 23. септембар 2015. године