Вести

KНЕЖЕВИЋ: ЗРЕЊАНИН МЕЂУ 10 НАЈБОЉИХ ИНДУСТРИЈСКИХ ЗОНА У ЕВРОПИ

Горан Кнежевић, потпредсеник Главног одбора СНС и председник Градског осбора СНС Зрењанин, каже да Војводина има висок привредно - економски потенцијал и да на њеном челу морају бити људи који је воле, добро познају и рационално сагледавају њене потребе, ослушкујући потребе грађана. Кнежевић за „СНС Информатор“ каже да је уверен да ће се ситуација у Војводини драстично променити након покрајинских избора и да ће се Покрајина извући из тренутног сивила и Пајтићевог режима.

- Годинама уназад видимо како актуелна покрајинска власт води Војводину, како путем различитих фондова пљачка грађане и издваја минимална средства за локалне самоуправе на чијем челу је СНС. Премијер покрајинске владе мора да води политику пуне политичке, регионалне стабилности и економског напретка, попут оне на републичком нивоу. Тек када остваримо јединствену политику на свим нивоима, можемо рећи да Србија иде путем напретка.

* Како видите то што су Бојану Пајтићу порасли апетити, па се кандидује за премијера Србије, а ништа није ни умео, ни хтео да уради за грађане Војводине, већ је узимао велику плату, а није се ни појавивао на свом радном месту?

- Мишљење о Демократској странци, па самим тим и о Бојану Пајтићу, грађани су дали на прошлим изборима, када се видело да је идеологија ове странке превазиђена. Исто ће се догодити и на следећим покрајинским изборима, где ће ДС доживети дебакл. Недопустиво, неетички и политички некоректно је да се премијер покрајинске владе месецима не појављује на седницама Скупштине АПВ, да купује скупоцене аутомобиле и да се годину дана не појављује на радном месту. Избори у Војводини требало би што пре да се распишу како бисмо зауставили бахаћење власти и манупулације буџетским средствима, односно новцем грађана.

* Колико је Зрењанин напредовао након одласка ДС - а са власти?

- Средњобанатски округ, са регионалним центром у Зрењанину, више од једне деценије био је у бестежинском стању, разапет између личних интереса тадашње власти и потреба грађана. СНС је 2012. године преузела власт у Зрењанину, прекинула задуживање и све негативне последице, попут отказа, стечаја предузећа и мањка инвестиција. Током три године створили смо одличну привредно - економску климу, отворили многобројне погоне и врата за велике инвеститоре који су препознали квалитет зрењанинске индустријске зоне. Потврда томе је признање магазина „Financial Times“, који је Зрењанин уврстио међу првих десет индустријских зона у Европи за инвестирање. Склопљени су уговори са многобројним инвеститорима, међу којима су српско - руска компанија „Краун“, италијанске „Фулгар Ист“ и „Теxнноструктура“, а крајем октобра очекује се отварање шопинг мола „Авив парк“, што је новина за цео Средњобанатски округ. За кратко време убрзали смо реализацију најзначајнијих пројеката, попут изградње постројења за пречишћавање пијаће воде, изградње обилазнице, реконструкције центра града... Значајно је смањена стопа незапослености и отворено је много радних места. Организовани су 30. Дани пива, манифестација коју је, према проценама ПУ Зрењанин, посетило више од 400.000 људи, а целокупна добит била је четири милиона евра. Дакле, створили смо све оно што ДС, током своје владавине, није била способна да уради. Нисмо се водили страначким интересима, већ бригом о грађанима, инфраструктирним инвестицијама и отварањем радних места.

* Који су најзначајнији пројекти покренути у последње три године?

- Решавање вишедеценијских проблема, попут изградње постројења за пречишћавање пијаће воде, изградње обилазнице и многобројних инвестиција. Инвеститоре смо растеретили плаћања доприноса за уређење грађевинског земљишта за производне погоне и складишни простор и тако нашу индустријску зону учинили још примамљивијом. То примећују и наши суграђани, што значи да власт у Зрењанину доноси праве и проверене одлуке. Када прођем центром града, по изразима лица и ономе што ми говоре суграђани закључујем да Зрењанин враћа стари сјај великог индустријског града у којем живе задовољни људи.

* Шта је још потребно урадити да се покрене привреда и привуку инвестиције у Средњи Банат?

- Наш округ је врло примамљив домаћим и страним инвеститорима и 25 инвеститора тренутно послује у нашим индустријским зонама. Наставићемо да пружамо олакшице потенцијалним инвеститорима и покренућемо гране привреде које су угашене током владавине претходне власти. Држаћемо се пароле СНС, да пружимо грађанима прилику да раде и да живе нормално од свог рада.

Извор: "СНС Информатор"