Вести

Kнежевић:СНС ће решити питање финансирања Воjводине

ЗРEЊAНИН - Потпредседник Српске напредне странке Горан Kнежевић изjавио jе данас да ће та странка, чим преузме одговорност за вођење jавних послова у Воjводини, решити питање финансирања Покраjине.

"СНС ће одмах по преузимању одговорности за вођење jавних послова у Воjводини иницирати у покраjинскоj Скупштини предлог Закона о финансирању Воjводине, након чега ће он бити упућен колегама у републичкоj Скупштини", рекао jе Kнеживћ.

Oн jе оценио да предлагач Закона о финансирању Воjводине не треба да буде ресорно министарство, већ Скупштина Воjводине. Према његовим речима, то jе у њеноj надлежности и процедура би требало да иде линиjом да посланици Скупштине Воjводине предлог закона упуте посланицима Скупштине Србиjе.

Kнежевић jе истакао и да jе Демократска странка имала осам година да реши проблем финансирања Воjводине, "те да ће сваки покушаj Покраjинске владе да покрене то питање до избора у Воjводини бити у сврху предизборне кампање и унапред осуђено на пропаст".

"Tо jе и циљ њихових предлога - да буду незаконити и противуставни, па да се каже да неко у Београду то ниjе прихватио и да се онда изиграва политичка жртва", рекао jе он додавши да "у протеклих седам година ниjедан предлог закона ниjе стигао у Скупштину Србиjе".

Према његовим речима, део предизборног фолклора jе и "сатанизовање" политичких противника у Воjводини.

"СНС нити ће укидати аутономиjу Воjводине, нити ће смањивати аутономиjу Воjводине - напротив, то питање ће се системски дефинисати, како не би више било недоумица око фамозних седам одсто, надлежности и сличних питања, коjа су остала нерешена и отворена све ове године", истакао jе он.

Кнежевић jе оценио и да многима у Воjводини одговара неуређеност воjвођанског питања, "али да више не сме да се дозволи да то буду теме политичких кампања".

Према његовим речима, то jе поигравање са животима грађана Воjводине "коjи су уморни од тога и оних коjи не умеjу, немаjу снаге и воље да реше проблеме у Воjводини".

Упитан да ли jе познато ко ће бити кандидат СНС за председника Покраjинске владе, Kнежевић jе рекао да постоjи много кандидата за то место, "jер jе СНС таква странка у коjоj се, за разлику од других, охрабруjе плурализам".

"СНС има тим за Воjводину и ми ћемо преузети одговорност да исправимо сву неправду коjа jе нанета Воjводини у претходних 16 година, као и да Воjводина опет буде локомотива развоjа Србиjе", рекао jе Кнежевић.

Ивор "ТАНЈУГ"