Вести

Конституисана локална власт у општини Оџаци

Конститутивна седница Скупштине општине Оџаци одржана је у понедељак 15. маја, и на њој је усвојен извештај Изборне комисије о резултатима локалних избора, верификовани су мандати 27 одборника, изабран председник и заменик председника општинског парламента и постављен секретар Скупштине.
На основу резултата избора одржаних 23. априла, СНС и њеним коалиционим партнерима припало је 16 мандата, СПС је освојила пет, а по два мандата ДС, СРС и ГГ “Оџаци могу боље”.

За председника СО Оџаци, на предлог скупштинске већине коју чине одборници СНС и СПС, изабран је Горан Ђаковић (СНС) из Оџака, који је и у претходном мандату обављао ту функцију. Заменик председника је Александра Ћирић из Оџака (СНС), док је за секретара Скупштине постављен Милоје Лепојић из Оџака.

Председник Скупштине општине и његова заменица изабрани су на те функције већином гласова.

Након избора Горан Ђаковић је изјавио да је у прошлом мандату враћено достојанство локалног парламента и да ће трудити да и убудуће ред и поштовање Пословника буду принципи у раду Скупштине општине.

- Локални парламент треба да буде озбиљна институција која ради у интересу грађана. Сматрам да ћу као председник Скупштине општине имати изузетно добру сарадњу и са опозицијом, за коју се надам да ће бити далеко конструктивнија за разлику од неког ранијег периода – казао је Ђаковић.

Конститутивна седница завршена је избором чланова радних тела, Мандатно-имунитетске комисије и Комисије за кадровска, административна питања и радне односе.

Два одборника су одмах након верификовања мандата и полагања заклетве поднела оставку, Душан Божанић (СНС) који је као разлог навео неспојивост функција одборника СО Оџаци и заменика директора Дома здравља Оџаци, што је функција коју ће наставити да обавља, као и Драган Илић (СРС) који је оставку образложио личним разлозима.

Скупштина је констатовала престанак мандата овим одборницима на основу поднете оставке.

Након конститутивне одржана је и друга седница новог сазива локалног парламента на којој је за председника општине изабрана Латинка Васиљковић (СНС) из Оџака.

На њен предлог за заменика председника општине изабран је Мирослав Кондић (СНС) из Оџака, као и девет чланова Општинског већа: Марија Благојевић из Богојева, Небојша Николић из Оџака, Раде Коцић из Српског Милетића, Игор Праћа из Дероња, Миливоје Радојичић из Раткова, Слободан Поповић из Оџака, Драган Мрдаљ из Бачког Грачаца, Ђурђица Букоровић из Српског Милетића и Ивана Пустињаковић из Оџака.

Латинка Васиљковић је магистар техничких наука из области саобраћаја, две године је обављала функцију начелника Западнобачког управног округа, након чега је одлуком Владе Србије именована за председника Привременог органа општине Оџаци. На локалним изборима била је прва на листи Српске напредне странке.
Васиљковићева је у свом обраћању одборницима као кандидат за председника општине, као први задатак новог општинског руководства навела привлачење нових инвестиција и ново запошљавање.

- Борићемо се за свако ново радно место и први кораци у том правцу су већ учињени. Већ за неколико дана имаћемо отварање нових производних капацитета “Магне” са 500 нових радних места. Све је то резултат одличне сарадње локалне самоуправе и те компаније – казала је Васиљковић.

Према њеним речима, локална самоуправа жели да буде сервис привредницима у реализовању њихових програма и планова за напредак, а све у циљу убрзања привредног развоја општине и новог запошљавања.

Нова председница општине је истакла и да ће задатак локалне самоуправе бити да се средства из општинског буџета усмере на пројекте од виталног значаја за грађане општине Оџаци, попут изградње и реконструкције великих инфраструктурних објеката.

За избор председника општине, његовог заменика и чланова Општинског већа гласало је 20 одборника, док су четири одборника била против.

Латинки Васиљковић и Мирославу Кондићу је избором за председника, односно заменика председника општине престао мандат одборника.

Конституисањем Скупштине општине и избором извршних органа власти престао је и мандат Привременог органа општине Оџаци.