Вести

МАЛОВИЋ: ЂИЛАСОВА КРИМИНАЛНА МРЕЖА ПОЧЕЛА ЈЕ ОЗБИЉНО ДА СЕ ДРМА

Након што је ухваћен у афери "Маурицијус" Драган Ђилас, некадашњи градоначелник Београда и лидер странке Слободе и правде, поднео је пријаве против особа за које тврди да су умешане у фалсификовање докумената у вези са његовим рачунима у страним банкама.

Међу њима је и Владанка Маловић, члан Председништва Српске напредне странке и председник Службе за информисање Српске напредне странке, која одговара на Ђиласове оптужбе.

* Лидер ССП Драган Ђилас је поднео пријаву против вас јер сте, како тврди, умешани у фалсификовање докумената у афери његових рачуна у страним банкама. Kоји је ваш одговор?

- Kада су криминалци нервозни, као што је сада Драган Ђилас, тресе се читава њихова криминална мрежа, а Ђиласова је, богами, почела озбиљно да се дрма. Он сада кидише као рањена звер, не само због тога што су сви видели истраживање Новости, које је доказало да је ноторни лажов и да је све време обмањивао грађане, што су сви црно на бело видели да јесте корисник милионских рачуна у страним банкама, већ зато што је свестан да се покреће читав низ активности надлежних државних органа и да применом законских прописа врло лако може остати без незаконито стеченог богатства. Оно што је Ђилас крио као змија ноге, а што је истраживачки тим Новости доказао, даје озбиљне индиције не само да је утајио порез, прао новац, сакривао стварно власништво по ко зна којим све компанијама, већ и да је разгранао  међународну финасијско-криминалну мрежу, и  да његове финансијске преметачине могу да буду предмет испитивања и органа других држава, а не само Србије коју је годинама пљачкао.

То је његова велика мука. Отуд овај бламантни покушај застрашивања кривичним пријавама, измишљањем некаквих фалсификата, и сада већ панично позивање страних амбасада и кукање да му се спрема политичко хапшење. Знате, када Ђилас у интервју Kрик-у пре неколико година опуштено призна да је свесно кршио закон, да је од оснивања он стварни власник  “Дирецт медиа”, а да се договорио са својим кумом Млађом Ђорђевићем да то прикажу у папирима другачије, замислите шта све државни органи могу да открију темељном истрагом свих повезаних компанија широм света где се појављује његово име.

Иначе, ја једва чекам да се сретнемо на суду, јер ће тек да се види шта је све радио, где све крије опљачкане народне паре, а ако је мислио да ће да ме застраши, да ћу да заћутим и погнем главу пред таквим лоповом и лажовом – грдно се преварио.

* Шта знате о Ђиласовим рачунима у иностранству?

- Нису само Маурицијус, Хонгконг и Швајцарска у питању...

Видим да истраживачки новинарски тимови долазе до нових сазнања, а да се укључила и Управа за спречавање прања новца.  Биће веома интересантно да се види где је све Ђилас летовао и прао прозоре, или што би наш народ лепо рекао – прао паре. За сада се помиње 17 страних држава и више од  50 рачуна, верујем да ће их бити још. Мислим да ћемо ускоро сви бити изненађени када видимо колики је наш Ђики муљаторски чаробњак и да озбиљан крими-роман може да се напише како је тај тужни сиромах са 70 хиљада евра на почетку политичке каријере дошао до стотина милиона евра и створио огромну тајкунско-медијско-криминалну хоботницу чији су пипци дошли до најудаљенијих делова света.

 

* Једно је што Ђилас има силне милионе у иностраним рачунима, а друго питање је порекло тог новца. Постоје ли докази да је порекло тог новца незаконито?

- Паре, милиони евра, чији је највећи део Ђилас, посакривао на разним меридијанима су наше паре, паре грађана Србије, које је он годинама, док је био јавни функционер, крао из наших џепова. Дрско, на мафијашки начин њему својствен, отимао је народу, нашој деци, болнице, школе, вртиће, путеве, из државних институција и компанија, и разним финансијским малверзацијама исисавао и по 80 милиона евра годишње, више од 619 милиона евра приходовале су његове компаније, 26 за које се зна, док је он био на власти.

Од 2004. његова империја је расла, а наш народ, Београд и Србија били све сиромашнији. Ђиласу и његовима неподобне судије су преко ноћи добијали отказе, новинари су морали да ћуте о стању у земљи, уредници су ућуткивани, јер је газда Ђилас био медијски бог који је успоставио потпуну контролу медијског тржишта, медицинске сетре, доктори, просветни радници, сви, осим његових политичких истомишљеника, понижавани су и изгладњивани  на најбескрупулознији начин  под криминалном влашћу ових највећих лопужа које је Србија имала.

О томе је како нас је Ђилас са својом лоповском дружином годинама крао, Верица Бараћ посветила је читаво једно поглавље у Извештају Савета за борбу против корупције, а то је само блага оцена стања у Србији и свега што је народ преживљавао годинама -  то је био цунами пљачкања Србије. Верујем да ће надлежни државни органи сада све до детаља и испитати и обелоданити, јер Србија мора да види све криминалне радње којима је Ђилас стекао безобразно велико богатство док је био градоначелник.

* Такође, Ђилас је одбио да иде на полиграф. Шта то говори о њему?

- Да та кукавица сме да оде на полиграф и полиграф би се покварио колики је лажов. Поштени људи немају проблем са полиграфом, али када си лажов и када знаш да си муљао, кршио закон, од полиграфа бежиш као ђаво од крста.

* На друштвеним мрежама сте одавно, а посебно последњих дана од како је кренула афера Маурицијус, на мети неких „утицајних твитераша“?

- Не бих вређала твитер заједницу оценом да су људи који се баве мојим именом утицајни на тој мрежи. На твитеру је много паметних људи који одлично знају ко је ко. Ова екипа што мене помиње, они су битни само сами себи. Иначе, пола их је запослено у Ђиласовој фирми, а пола у његовим и Шолаковим медијима и повезаним компанијама. Опис радног места им се своди углавном на то да преписују болештине из Таблоида Милована Бркића, додуше убацују и по коју своју лаж или глупост по сменама. Мозгови операција су им највише плаћени, али се посебно истиче Мариника Тепић, која је иначе широј јавности позната по томе што ни сама не зна колико је странака променила, али зна да је тренутно у Ђиласовом Мултикому и да лаже за све Ђиласове паре. То је она бивша покрајинска министарка, што је мало намештала паре из буџета покрајине својим ортацима, а мало молила свог блиског пријатеља нарко дилера да новинара који је писао о њој, на начин који јој се није допао, исели из Панчева.

У питању је Ђиласова најближа сарадница која је помпезно најављивала мега открића криминала напредњака па се на крају од некаквих плантажа марихуана испоставило да су то у ствари коке носиље у Моровићу.

Имате, и међу њима, како ви кажете утицајнима, и оног што је обећао свим напредњацима да ће да их стрпа у логоре, директора програма у Ђиласовим и Шолаковим медијима, Георгиева, који се када га једноставно питаш за Ђиласове милионе и рачуне сакрије сатима у мишју рупу, па извири накратко само да измисли на брзину неку по правилу глупу лаж, па опет побегне, али наравно конкретног одговора никада не буде.

Прича око Маурицијуса и моја питања Ђиласу су их узнемирила, јер и они знају да је истина, да је Ђилас лагао када је тврдио да нема рачуне у страним банкама, отуда и ти напади, мада су се слабо показали.

* Kакав је ваш одговор онима који нападају новинарке медија који нису непријатељски расположени према Александру Вучићу?

- Ђилас је познат као бахат и арогантан човек, да нико не сме ништа да му каже, да га пита, без обзира да ли је у питању новинар, полицајац, студент, било који грађанин, а да то не одговара његовим нежним тајкунским ушима. Ни насиље му није страно, од ког нису изузете ни жене. Иживљавање над новинарима вуче још из времена када је био недодирљиви градоначелник који је новинарима одговарао са - Зини да ти кажем. Тако да ова најновија таргетирања и вређања новинара и новинарки није никаква новост. Тај манир насиља, вулгарности и примитивизма од њега су преузели и његови најближи сарадници и партнери. Сетите се само случаја пребијања новинарки Пинка, јер се Ђиласовим фашистима није свидело како извештавају, називања новинарки проституткама, јер им нису по вољи, тако да је новинарка Новости чак и добро прошла што је добила онакве мизогине коментаре на легитимна питања у вези са његовим рачунима у страним банкама.

Оно што је истраживање Новости показало је и јасна веза између два највећа медијска тајкуна у Србији - Ђиласа и Шолака, коју они годинама негирају, а свима у Србији је видљива из авиона. Ова два тајкуна преко својих медија  годинама удружено воде језиву кампању против председника Вучића, његове породице, нападају све који имају било какве везе са СНС, и то раде на дневном нивоу, а све у циљу да се Ђилас некако поново дочепа власти, јавних ресурса, пара народа, које би, по свом до најситнијих детаља разрађеном шаблону, поново пљачкао и извлачио из Србије.

Документа која су објавиле Новости показују како је Ђилас фиктивно продао своју компанију Дајрект медија бугарском бизнисмену, коме је новац за куповину обезбедио Шолак. Тај бугарски бизнисмен пренео је власништво без накнаде на другу Ђиласову фирму, да би се поново појавио Шолак и купио од те друге Ђиласове фирме Ђиласову Дајрект медију. То што су они радили поштен човек мора пет пута да прочита да схвати како функционише тај механизам и шта су све радили са компанијама, рачунима, и колики милиони евра су у игри, и види да ту нису чиста посла.

Да се нису десиле политичке промене из вапаја народа и да нам се није десио Александар Вучић, уверена сам да бисмо нестали и као народ и као држава, Србија би била само црна тачка на мапи, без икакве наде и будућности. Данас захваљујући председнику Вучићу, у време глобалне корона кризе, када се здравствени и привредни системи распадају у много развијеним земљама, ми смо на челу по вакцинацији становништва у свету, изградили смо две ковид болнице, градимо ауто-путеве, болнице, инфраструктурне објекте, долазе стране инвестиције, држава повећава плате здравственим радницима, војсци, полицији, пензије расту, држава даје новчану помоћ привреди, незапосленима, свим пунолетним грађанима…

Извор: Танјуг/Објектив/