Вести

МИЛОШ ВУЧЕВИЋ: О Србији треба да се одлучује у Србији

Србија треба да води политику која је у интересу наших грађана, а не у интересу других центара моћи

Са Милошем Вучевићем, чланом Председништва Српске напредне странке и градоначелником Новог Сада, разговарамо о ситуацији у којој се данас налази Србија, предвођена СНС - ом и отуда зависна од одлука које ова странка доноси, а које се директно одражавају и на будућност свих нас. А ситуација је сложенија више него што је била задуго; Србија се данас, сплетом таквих околности, налази између ЕУ интеграција и сарадње с Русијом, у односу са Западом који скоро свакодневно осцилује између сукоба и жеље за сарадњом, ту су и питања Косова и Метохије, Војводине, избора, медијских оптужби за корупцију и одговора да је реч о покушајима да се дестабилизује Србија… Намером да одгонетнемо ко, и зашто хоће да дестабилизује Србију, као што тврде њени челници, почињемо разговор с Милошем Вучевићем.

* На које је то стране службе премијер Александар Вучић мислио када је ових дана рекао да им се замерио зато што штити слободу и независност Србије?

То је ипак питање за премијера Вучића.

* Да ли су ове замерке изазване (и) недавном посетом Русији, с обзиром на то да наши ЕУ партнери од нас траже да уведемо санкције Русији, док ми с њом још и продубљујемо сарадњу, чак и војну? Како наши западни партнери гледају на то, и, што је важније, мења ли Србија свој курс?

Не мислим да Србија мења свој курс. Србија има свој правац, што значи да жели да постане чланица ЕУ, али да задржи своје односе и са Русијом, и са Сједињеним Државама, и са Кином и другим земљама. Свестан сам да се у медијима стално покушава омаловажити такав вид политичког деловања, често и кроз циничан вид критике, али досадашњи резултати показују да је то могуће. Влада коју води премијер Александар Вучић је, за кратко време, успела у томе да наша земља буде међународно поштована, финансијски стабилна, све боље место за улагање капитала, да буде све боље место за живот, што нам је основни циљ.

* Србија је одувек имала висок ниво односа са Руском Федерацијом, и нема разлога да било шта квари. Зашто бисмо изгубили користи које имамо у економској, привредној, па и безбедносној сарадњи с Русијом?

Србија треба да води политику која је у интересу наших грађана, а не у интересу других центара моћи. Србији је потребно да изгради себе тако да се о Србији одлучује у Србији, имајући, наравно, у виду чињеницу да је Србија мала земља, у односу на распоред снага на глобалном нивоу.

* Руски премијер Дмитриј Медведев је, у контексту наших ЕУ интеграција, приметио, иначе сасвим исправно, да ће ЕУ од нас захтевати укидање споразума о бесцаринском извозу робе у Русију. Како помирити наш пут у ЕУ са очувањем добрих односа са Русијом?

Докле год Србија није у ЕУ, претпостављам да је могуће одржати садашњи ниво међудржавне сарадње Србије и Русије. То је недавно рекао и министар Расим Љајић. Док смо у оваквом статусу, статусу преговарача, не видим зашто би Србија себи избила неке привредне користи.

Надам се да нећемо реметити те пословне односе са Русијом; штавише, мислим да тек треба да искористимо сав потенцијал, и у том смислу бих се пре нама замерио. Стално причамо да можемо да извозимо, да снабдевамо руско тржиште, а притом за то уопште нисмо припремљени у довољној мери, инертни смо, врло мало радимо на реализацији…

Наравно, не треба заборавити да највећу трговинску размену имамо са земљама ЕУ. На прагу смо доласка још неколико инвеститора из САД, одлично послујемо с Кином. Србија треба да сарађује са свим партнерима. И то није никакво промискуитетно понашање Србије, то је понашање Србије у сопственом интересу. Србија мора да извуче максимум из свих билатералних односа које има. И то је задатак Владе Србије. И она га апсолутно успешно испуњава.

Већ више од годину дана нам причају да не можемо издржати, да не можемо да седимо, како кажу, на две столице, три столице… Ми не седимо ни на две ни на три столице, ми седимо на српској столици, коју су наши претходници поприлично уништили. И прво треба да поправимо ту нашу столицу, да је ојачамо, и онда ће све бити боље. Морамо много више да производимо, то је наш задатак; да, примера ради, наши пољопривредни произвођачи прихвате савремене агротехничке мере, да поједноставимо административне и правне процедуре, да боље организујемо удруживање малих пољопривредних произвођача, пре свега кроз задружне савезе, наравно, не у смислу реплике соцреалистичких времена већ као једини начин да мали произвођачи јединствено наступају на страним тржиштима. То су патриотски задаци, српски, и то треба да нас води.

Извор "ПЕЧАТ"