Вести

МИЛОШ ВУЧЕВИЋ: СНС НИГДЕ НЕ ЖУРИ У ВОЈВОДИНИ

Спремни смо да на изборима поставимо питање да ли су задовољни

* Сарадња СНС и СВМ није оптерећена политичком ситуацијом у Војводини

* Пајтић држи фотељу до последњег сата мандата Грађани желе да живе у бољој, уређенијој Србији, која је препозната и призната у свету као значајан партнер.

За скоро годину и по дана владе премијера Александра Вучића држава је финансијски консолидована, храбро смо ушли у структурне реформе и Србија се издигла у односу на све земље у окружењу. Жеља СНС је да будемо још бржи и ефикаснији и да све важне процесе спроводимо у стабилном политичком окружењу. Наш циљ је боља Србија, а грађани показују да подржавају све наше напоре да га остваримо, истиче за Данас Милош Вучевић, члан Председништва СНС и градоначелник Новог Сада, одговарајући на питање зашто већина напредњака сматра да су у овом тренутку потребни ванредни републички избори.

- Сматрам да су, пре свега, најважнији интереси грађана. Ако неко кочи реформе или ако постоји атмосфера у којој оне не могу да буду спроведене, као и сви процеси кроз које Србија мора да прође, онда су избори једино рационално решење - наводи Вучевић, који је на седници Председништва СНС прошле седмице био међу већином која се сложила да је потребно расписати изборе.

На кога мислите када кажете да неко кочи реформе?

- На изборима ће се проверити колико грађани подржавају политику коју спроводи СНС и премијер Вучић, а колико политику оних који нас свакодневно критикују, а много су више медијски заступљени од нас. Сматрамо да уживамо неупоредиво већу подршку грађана, да они подржавају храбре потезе премијера, да су задовољни путем који Србија трасирала, али смо спремни и да то питање поставимо на изборима. За разлику од оних који су већ 15 година на власти и беже од избора покушавајући да задрже своје фотеље до последњег дана и сата мандата, ми немамо проблем да изађемо на изборе.

Али и даље није јасно шта ће се изборима променити? Кажете да је циљ да СНС ради још брже и ефикасније, зар не можете то без избора?

- У јавности се ствара врло лоша атмосфера. Све позитивно што се ради у друштву се минимизира или искључиво критикује, квалитетне ствари се стављају на маргине, а све негативно се увеличава и приказује се како је Србија друштво без перспективе и просперитета. Ми у СНС не желимо да пристанемо на то и суштински се боримо за другачију Србију, бољу, напреднију, развијенију...

Ко је од чланова Председништва СНС био против избора?

- То ћете морати да питате сваког од њих. Залагали сте се да у децембру буду истовремено одржани покрајински и локални избори.

Имајући у виду да према прописима покрајински избори не могу бити расписани пре 22. априла и да Иштван Пастор тврди да он неће расписати изборе пре рокова, како мислите да се онда то деси?

- Ми смо у Покрајини опозиција, иако имамо бар десет пута већу подршку грађана од ДС који предводи владајућу коалицију, а легитимно право опозиције је да тражи изборе. Датуми су најмање битни. Сигуран сам да ће СНС победити на изборима били они сутра или за шест месеци. Због грађана је било добро да они буду што пре, да се коначно прекине политичка агонија у коју их је увео режим Бојана Пајтића, да се Војводина економски помери са мртве тачке, почне реализација капиталних пројеката, да грађани почну да живе боље. Пајтићевом режиму је питање свих питања да ли ће успети да задржи скупштинску већину. Па, видећемо да ли ће му Скупштина Војводине скратити мандат.

Да ли ћете можда тражити од СВМ, који су вам коалициони партнери на републичком нивоу, да раније распусте покрајински парламент? Уколико то одбију, може ли се довести у питање коалиција на републичком нивоу?

- Не видим да је сарадња СНС и СВМ оптерећена било каквим проблемима, па ни политичком ситуацијом у Војводини.

А чему толика журба имајући у виду да за неколико месеци на ред долазе редовни избори у Војводини?

- СНС нигде не жури. Зашто не питате господина Пајтића зашто он одуговлачи, зашто се тако грчевито ухватио за фотељу у којој седи скоро 12 година и шта ће тако револуционарно урадити за грађане Војводине, а то нису успели претходних 15 година, ако остану на власти до последњег сата мандата? Помињали сте се и као један од кандидата СНС за премијера Војводине.

Је ли одлучено ко ће на крају бити ваш кандидат?

- Не размишљам о томе. Одлуку ће донети Председништво странке.

Верујем у победу у Новом Саду

Очекујете ли победу и на изборима у Новом Саду?

- Најпре очекујем фер политичку борбу. Неће бити лако. Не потцењујем политичке противнике, али искрено верујем у победу СНС. Надам се само да ће Новосађани овога пута добро размислити коме дају свој глас и да нећемо у Скупштини града имати широку лепезу странака, од крајње деснице до крајње левице, као што је сада случај.

Да ли ћете се поново кандидовати за градоначелника?

- О томе још нисмо разговарали. Кад дође време, о томе ће одлучивати највиши органи странке.

Извор ДАНАС 15. септембар 2015. године