Вести

Мировић: Изборима до свеобухватних промена

Потпредседник Српске напредне странке Игор Мировић изјавио је за Радио - телевизију Војводине да ће његова странка у кампањи за покрајинске изборе инсистирати на свеобухватним променама у покрајинској власти и политичким и персоналним, а што ће се одразити и на постизборне договоре у којима не види места за странке и личности које су до сад биле део већине у покрајинској власти.

Он је, гостујући у емисији "Политбиро", изјавио да се то ипак не односи на СВМ, са којим напредњаци, како је навео, граде односе поверења уназад две године.

"Рано је за процене о постизборним коалицијама у Војводини, јер се очекује много изненађења на овим изборима пре свега кад је реч о томе ко ће, а ко неће прећи цензус. Уз то, ако желимо да поставимо програм свеобухватних промена онда ћемо инсистирати на томе да се промене све политичке странке и личности које су до сад биле део већине у покрајинској власти", истакао је Мировић.

Упитан да ли се то односи и на СВМ, он је казао да је питање сарадње са мањинским странкама посебно и да "СНС то види као стратегијску сарадњу која има шири значај".

"И СВМ и СНС већ граде међусобно поверење на централном нивоу и у неким локалним самоуправама. У сваком случају, будући коалициони односи у покрајини биће везани за коалиције на републичком нивоу, то је немогуће одвојити", поручио је потпредседник СНС - а. Такав однос, према његовим речима, градиће се и на локалном нивоу, где то буде могуће.

Мировић је казао да је СНС већ осам, девет месеци у изборној кампањи за покрајинске изборе, те наредних 60 дана доживљавају тек као финиш те кампање.

Он је казао да ће сем партнера из актуелне коалиције СНС - а на републичком нивоу, на покрајинску листу напредњаци укључити и неке странке које представљају део мањинског бирачког тела и евентуално неке нестраначке личности. Ипак, према његовим речима, свим коалиционим партнерима од укупно 120 кандидата за покрајинске посланике на листи СНС - а биће обезебеђено око 15 места.

"Наш главни симбол и у кампањи у Војводини биће рад странке, рад председника наше странке и Владе Србије, односно резултати који су постигнути посебно током последње две године. И то ће бити доминантна чињеница кад је реч о опредељењу бирача. Не прилазимо са трговачким елементима у овај политички процес већ покушавамо да објединимо снаге које су за промене у покрајини и оне који нису задовољни радом актуелне Покрајинске владе", истакао је Мировић.

Додао је да због тога СНС још није изашао са персоналним решењима за кључна места у покрајинској власти. Он сматра да је "кључ у тиму и програму за нову политику у Војводин", коју ће СНС понудити.

Упитан због чега СНС није објавио изборни програм за покрајину, Мировић је рекао да ће то бити учињено у финишу кампање.

"Програм је завршен и представићемо га у самом финишу кампање. Он се највише везује за економски развој Војводине, али и услове који треба да омогуће тај развој у складу са Уставом Србије и Статутом АПВ, а то су Закон о надлежностима и Закон о финанисирању Војводине. И тај програм извире из основног програма СНС - а", навео је он.

А поводом оцена да ће кампања за локалне и покрајинске изборе, који се одржавају у редовном термину, бити у сенци најављених ванредних републичких избора, Мировић је казао да је "природно да грађане највише интересују теме из централних надлежности".

Међутим, како је додао, напредњаци ни у покрајинској кампањи неће бити пасивни у наметању тема од значаја за Војводину. "Опозиција је жељно тражила изборе за Народну скупштину и сада немају право да проналазе изговоре да ће нешто бити у другом плану. То уосталом зависи од локалних и регионалних политичких лидера који морају да намећу локалне и регионалне теме", оценио је.