Вести

ВУЧЕВИЋ: ДА СЕ КРЕНЕ СА ВАКЦИНАЦИЈОМ ПРИГРАДСКОГ СТАНОВНИШТВА

Вакцинација у Новом Саду иде добро, до сада је вакцинисано 116.645 пунолетних Новосађана, али ми би желели да то иде још брже у правцу стицања колективног имунитета путем вакцинације, изјавио је градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић.

Вучевић је рекао да се сада размишља како да се приђе приградском становништву, јер није исто да ли живите у Новом Саду или у Ковиљу и Степановићеву, те да треба да се обиђе и око 2.000 Новосађана, који су изразили жељу за вакцинацијом, али нису у стању физички да дођу на место вакцинације.

"Жеља нам је и да се привредна комора активније укључи, да анимирају послодавце и да се вакцинише што више запослених. Хоћемо да позовемо Лидл, Универекспорт, ИМ Матијевић, Лир, Аптив, све које имају много запослених. У контакту само и са удружењима таксиста који су радили у тешким околностима и немало су пута били од користи грађанима без накнаде. Када смо заокружили један број вакцинисаних, хоћемо да идемо капиларно дубље", рекао је Вучевић.

Вучевић подсећа да је једно време могло да се вакцинише без заказивања, па је у једном тренутку на Новосадском сајму за један дан вакцинисано 5.000 људи, али да се сада дневно вакцинише око 2000 људи.

"Презадовољни смо како се дистрибуишу вакцине и спремни смо да повучемо већи број вакцина. Хоћемо да уђемо у Футог, Каћ, Ковиљ, Лединце, Буковац. Да би кренули у имунизацију људи у приградским местима морамо повући већи контингент вакцина. Медицинско особље на Сајму наставља свој део посла, а део тимова хоћемо да прерасподелимо у приградска насеља, тако да будемо пар дана у Ковиљу, па пар дана у Футогу, и тако даље. Очекујемо да се вакцинише још више васпитачица, учитељица, јер је то најбољи сценарио", уверен је Вучевић.

Вучевић каже да антиваксерски лоби није бројан, али да је агресиван, те да вакцинација остаје добровољна, а да је на онима који доносе одлуке у некој установи или предузећу да се боре да позову људе да се што масовније вакцинишемо.

"Нико неће бити приморан да се вакцинише, али би држава морала да поведе рачуна о онима који лажу. Једно је када неко не жели да се вакцинише, а друго када неко износи лажи о чиповању или жигосању путем вакцине. Ја верујем у науку као одговор на ове изазове. Разликујем шта је религија, али наука је дала један одговор на ове изазове. Дозвољавам да свако ко не жели да се вакцинише то не уради. Толико неки лажу о последицама вакцинације да сада испадне да је горе када примите вакцину. Ја бих санкционисао све оне који износе неистине, када кажу да је неко настрадао, да је чипован, да ће нас пратити преко вакцине. Ја бих волео да лекари још више причају о користи вакцинације. Јер људи много више верују лекарима. Треба да причају о вакцинацији, а не само да причамо како ћемо да се затворимо и о мерама", рекао је Вучевић.

Вучевић је похвалио напоре државе у погледу имунизације и рекао да, када погледате стопу смртности, Србија има мање катастрофалне последице него многе државе у Европи.

"Донекле и разумем да се људи опусте после годину дана и скоро милион ревакцинисаних, ствара се утисак да смо сада заштићени. Да није дато толико вакцина имали би много гору ситуацију, која и овако није добра", наглашава Вучевић.

Вучевић се осврнуо и на тешкоће са којима су суочени комунални полицајци у обављању посла и рекао да комуналци никада не могу бити потпуно заштићени, те да ће често неоправдано бити нападани и изложени увредама.

"Разговарао сам са њима, они су на те ствари навикли, али очекују бољу материјалну позицију, јер раде за мале плате, а ми очекујемо да покрију сваки сантиметар града. За викенд смо имали већу журку на Алибеговцу, и ја бих волео да актери кривично одговарају, али то зависи од тужилаштва. Имали смо и једну већу журку за осми март. Не постоје заштићени, само нам јавите где су журке, јер не можемо да покријемо све станове и све журке. Огромна већина угоститеља су одговорни и озбиљну људи који трпе велике тешкоће током 12 месеци пандемије. Када смо размишљали око мера затварања, схватили смо да је лакше исконтролисати локале него журке по становима. Родитељи морају да воде рачуна где су им деца. Сви хоће да се друже, да не носе маске, али то није разлог да не поштујемо мере и да причамо лажи о вакцинама", рекао је Вучевић.

Вучевић је истакао да је велика и важна вест да ће се у Србији кренути са производњом Синофарм вакцина, што значи да смо сигурни у смислу снабдевања. Додаје и да ће због тога бити политичких напада, али да не брине, јер како је рекао, "ми бирамо здравље грађана".

Говорећи о новој ковид болници која треба да се гради у Новом Саду, Вучевић је рекао да није реално да она буде у центру Новог Сада, те да не може да говори о датумима.

"Верујем да ћемо сви заједно учинити да кренемо у градњу што пре. То неће бити неки контејнер или привремени објекат, него трајна болница која ће после пандемије бити или део Клиничког центра Војводине или нека градска болница. Капацитет ће бити 400-500 кревета, са полуинтензивном и интензивном негом. За локације смо предложили једну на Булевару Европе, а другу на Мишелуку, недалеко од зграде РТВ. То мора бити решено урбанистички, имовинско-правно, комунална инфраструктура, гасификација, електроснабдевање, канализација. Ми смо елаборате о те две локације проследили Влади Србије и очекујемо да све иде по хитном поступку", рекао је Вучевић.

Вучевић је рекао и да ће бити уважен највећи број примедби грађана са Новог насеља и да неће бити градње гараже. Додаје да ће то значити мањи број паркинг места, али напомиње да ће се град ширити и развијати.

"Није истина да је неки инвеститор ослобођен градње паркинг места. Мора или да изгради паркинг места или да плати 20.000 евра, од којих ћемо ми да их изградимо. Ја се не склањам од петиција, али немојте да наседате свакој причи и немојте да верујете да неки зли људи хоће да упропасте Нови Сад због себичних економских интереса. Да смо водили рачуна о личним интересима не би вртићи били бесплатни, не би били Европска престоница културе итд", закључио је Вучевић.

Вучевић је рекао да је Ћоринга човек са визијом и да његови сарадници имају привилегију да раде са њим и да уче од њега.