Вести

Вучевић: Хорски су најављивали да ће Вучић признати Kосово, а он је показао како како се бори за интересе свог народа


Потпредседник Српске напредне странке Милош Вучевић изјавио је, гостујући на ТВ Хепи, да је највећи део грађана Србије са неком стрепњом очекивао разговоре у Вашингтону, јер "имамо то болно искуство из претходних деценија да кад год смо одлазили на такве састанке, стизале су неповољне вести за Србију".

Или су нам наметали санкције, или су нам претили бомбардовањем, или су нас напослетку и бомбардовали, некако смо се враћали поражени. Ово је један осећај олакшања и задовољства што имамо овако државо руководство на челу са председником Републике Александром Вучићем које је толико цењено. Ми смо тамо били замољени да размотримо признање Kосова. Многи нису веровали да ће моћи ту 10. тачку да избаце из споразума.

Хорски је најављивано да ће Вучић чим прођу неки избори ићи да призна Kосово. Ту мантру слушамо седам година, а ми далеко боље стојимо по питању дипломатских односа. За мене је највећи успех што нисмо признали KиМ као неку независну државу, што смо показали да је Србија суверена држава, и имамо тај споразум са САД и њиховим председником Трампом као гарантом. Ту нема Приштине као треће стране, није дефинисана као посебни идентитет.

То што САД имају са њима споразум, то је природно јер их је Америка стварала и признала још 2008, они су њихов директни патрон. Упркос томе, успели смо да направимо и добар економски аранжман. Долази нам америчка развојна агенција, градиће се пруга на оној траси на којој је Србија инсистирала преко Мердара за Приштину, градиће се аутопут Ниш- Приштина, што је спајање са Грачаницом и највећом српском општином у централном делу KиМ. Газиводе су по први пут стављење да се утврди како можемо да управљамо заједнички. Ово су заиста добре вести. Можда нисмо победили, али нисмо изгубили. Чак и да је нерешено, верујте да нама тај бод итекако игра. Добили смо одличан споразум.

На спекулације да Вучић није био овлашћен да потписује споразум, Вучевић подсећа да се од свих носиоца извршне функције председник се једини бира директно од грађана, чак се и народни посланици бирају преко листа.

"Он тамо није ишао сам, већ у друштву министара, председника Kанцеларије за KиМ и председника ПKС, а да не улазимо у политички легитимитет Александра Вучића који је добио највише гласова. Kад не знате шта да кажете, онда спекулишете да ли је био понижен или не када је ушао код Трампа. Да није ушао, рекли би понизили су га. Мислим да је достојанствено представљао нашу државу, борио се за наш народ на KиМ и наше националне интересе. Част је и задовољство имати таквог  председник кога прими председник САД. Не сећам се баш кад су нас раније примали у Белој кући", навео је Вучевић.

Осим тога, Вучић је имао састанке 18 пута са Путином, 17 пута са Меркеловом, више пута са Макроном и Си Ђи Пингом, а кад смо то раније имали? При томе, расте нам стандард, имамо већи број инвестиција, фабрика, километара аутопутева, имамо нове клиничке центре и више не губимо те међународне утакмице. Имамо велико и тешко наслеђе, у највећој мери неоправдано, али негде и нашом кривицом, и није лако то мењати. Ово је у датим околностима одличан споразум. Нападали су га и где је седео код Трампа. Он је седео тамо где је предвиђено да седи гост.

Истовремено, потпредседник САД стоји, дакле он није понижен. До јуче нисмо могли да замислимо да неко уђе у Белу кућу, а не да их председник прими у Овалном кабинету. Невероватно је како тако тривијалне ствари изјављују, а сада када не добијемо капитулацију, када Албанци не тријумфују на терену који је за њих најповољнији, а ми добијемо добар споразум – истиче Милош Вучевић, додајући да је за значај споразума „најбољи лакмус реакција регионалих медија и њихова нервоза“. Свесни су шта се десило у Вашингтону, од приче о капитулацији и потпуном бацању Србије на колена, враћамо се са споразумом који има снажне економске компоненте. Очигледно је да они и нису баш срећни због малог Шенгена, јер знају да је ту Србија најатрактивнија.

Ми водимо суверену политику и нисмо агенти ниједне друге велике силе. Kад буде ишао у Пекинг, биће притисака, када дође Путин, биће питања зашто му правимо дочек, када оде у Белу кући, рећи ће му издао си Русију и Kину, то је цена када водите своју независну политику. Заборављамо историјске околности да је Милош Обреновић урадио све што је требало да би Србија добија аутономију и да би почела да се ствара нова српска држава. Он је задужио цео народ, а није се стидео и да пољуби скуте турском окупатору, да би ми добили нашу слободу, јер је сматрао да то мање кошта него да изгубимо једну српску главу. Али, ми Срби не знам шта бисмо више хтели, да ратујемо против целог света? – навео је Вучевић.

Он је подсетио да је код нас највећа нафтна компанија руска, да су Kинези купили велике комплексе у рударско-технолошком сегменту, Француска најављује изградњу метроа у Београду, Немци као убедљиво највећи инвеститор и имамо најаву САД да ће доћи њихова развојна агенција.- Све ово је захтевало добро одмерену и избалансирану политику. И није то седење на  четири столице или две, ми седимо на нашој једној столици и причамо са свима. Вучић ништа лоше за Русију и по Русију није урадио у Вашингтону и зато је била некоректна реакција портпаролке Министарства спољних послова Русије, на његово инсистирање је ушла и она тачкао куповини гаса, јер је руски гас јефтинији и нама ближи.

Епидемиолошка ситуација стабилнаKда је реч о епидемиолошкој ситуацији Вучевић је оценио да је за разлику од јула и прве половина августа, епидемиплошка сутуација у Новом Саду лакша.- Не можемо да кажемо да вируса више нема, али су ти бројеви далеко повољнији и можемо рећи да ствари теку неким током који је, нажалост, постао уобичајен у целом свету. Баште кафића и ресторана раде, руководећи се мерама Kризног штаба, до један после поноћи. Примећујем  да долази до већег опуштања, људи све мање носе заштитне маске иако је то веома потребно нарочито у овом периоду.

Моменат изазова ће бити и повратак студената у универзитетске центре, обданишта нам раде и ту је све већи број деце, и сада је важно да останемо сконцентрисани на превентивне мере које спречавају ширење заразе. Морамо бити свесни да постоји опасност, али не треба да постоји страх да се сада блокирамо и не радимо ништа, али да треба да будемо обазриви то свакако. Посебно ће бити изазовно у новембру и децембру када крене сезонски грип. Добро организован ЕгзитФестивал Егзит  је прошао добро, било је око 500 посртилаца, истакаао је Вучевић.

Ти људи који раде Егзит већ 20 година, имају велико организационо искуство и фестивал су организовали по боксовима, није било контакта посетиоца. Сигурно да није лепа слика кад видите те боксеве, али су наставили тај континуитет и органозовали фестивал сходно околностима најбоље што је могло. Све је добро прошло, мере су биле ригорозне.