Вести

ВУЧЕВИЋ: НЕ ЗНАМ ДА ЛИ САМ ПРИСЛУШКИВАН, АЛИ МИСЛИМ ДА ЈЕ НОВИ САД БЕЗБЕДАН ГРАД

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изјавио је да не зна да ли је прислушкиван, да о целој афери зна само из медија, те да ако би коментарисао наводе да се незаконитим пресретањем разговора бавила и новосадска полиција, док се на њеном челу налазио Милорад Шушњић, да би то могао да ради само на нивоу претпоставки.

Вучевић је рекао како мисли да, ако се прислушкивање и десило, то може бити само у вези са његовом политичком функцијом.

„Видим да је дошло до саслушања неких људи у вези са прислушкивањем председника Вучића. За себе немам информација да ли сам прислушкиван. Ако се то десило , а није постојала нека судска наредба, онда је то озбиљно. Волео бих да није истина да сам прислушкиван“, рекао је Вучевић.

Вучевић је рекао да данас има много бољу комуникацију са Полицијском управом у Новом Саду, него што је то било раније, те да се често прича о снажним институцијама, које треба да буду гарант стабилности, али да се превиђа да институције без међуљудске сарадње не могу да функционишу.

„Полиција је у једном тренутку имала резервисан став према градоначелнику, то је било на почетку мог првог мандата 2012. године, у смислу да се сматрало да свако треба да ради свој посао, не мешајући се у посао другог. Нико од нас нема намеру да кадрује у полицији, али не може да градоначелник буде неинформисан у смислу безбедности града. Не могу ја да кажем на конференцији за медије да безбедност у граду није мој посао. Ја сам само тражио да будем информисан, јер јавност пита, те да ја могу да им одговорим и да дам неке наговештаје. Онда је договорено да ја будем укључен у систем полиције и да добијам извештаје о најважнији кривичним делима у Новом Саду. Када је дошло до промена у полицији, они су донели су одлуку да ме искључе из тог система информисања; тада су рекли да је то привремено и то траје до данас. Данас имам одличну сарадњу са новим начелником ПУ за Нови Сад, Слободаном Малишићем“, закључио је Вучевић.

Вучевић је рекао да се никада није жалио и да неће да звучи као да жали за нечим пропуштеним, као и да је његов задатак да Нови сад буде безбедан град.

„Мислим да је Нови Сад безбедан град. Јесте да има проблема, да има оних који не хају за то што већина жели да живи у мирном граду. Има оних који су охрабрени ружним новинским насловима. Али ако поредимо са европским градовима, ми смо 99 одсто безбеднији. Да вам не причам да су нисам смео да прођем ноћу кроз центар Брисела, а ми замишљамо да је ко зна како безбедно. И даље смо ми много безбеднији него већина европских градова. Да то сада поредимо са СФРЈ и 150.00о људи у граду, не можемо. Цео свет се променио. Разговарао сам са градоначелником Солуна, они су имали пакао тамо, када је безбедност у питању“, закључио је Вучевић.

Говорећи о епидемиолошкој ситуацији, Вучевић је рекао да не можемо да не будемо забринути, да је вирус међу нама, те да је протеклих дана дошло до повећања дневног броја новооболелих у Новом Саду, којих је сада од 90 до 100, што показује да попуштање одмах резултира ширењем вируса.

„Није драматично, али може да крене у нежељеном правцу. Вероватно и фактор вакцинације утиче на то да стичемо утисак да све иде на боље. До сада смо вакцинисали преко 700.000 људи у Србији, многе европске земље се угледају на нас. Велика захвалност Кини на вакцинама, сарадња са Русима везана за производњу у Торлаку је у току. То што је 45.000 ревакцинисано не значи да смо ми сви остали сада сигурни. У овом тренутку се не размишља о заоштравању мера и надам се да до тога неће доћи. Имамо бојазан због окупљања за Сретењски празник, и зато апелујем на оне који путују да поштују епидемиолошка правила“, рекао је Вучевић.

Што се тиче вакцинације, Вучевић је рекао да се она наставља на Новосадском сајму, у Хали 1, да тамо ради 16 тимова, те да иде паралелно и вакцинација и ревакцинација.

„Вакцинација се наставља у понедељак, имамо све три вакцине, дневно смо у Новом Саду успевали да вакцинишемо и ревакцинишемо скоро 5.000 људи. Ја апелујем на људе са да се вакцинишу јер нема шта друго да нам гарантује колективни имунитет. Видели смо пробни период, да од вакцине нема последица. Ја знам како народ реагује - неће многу да журе, хоће да виде како ће други проћи. Мој апел је да искористе могућност коју им држава пружа и да заштите животе и здравље. Вирус неће брзо нестати. Или да се масовно вакцинишемо или да се још људи разболи, трећа могућност не постоји“, изричит је Вучевић.

Вучевић је подсетио јавност да смо под свим овим околностима у Новом Саду обележили дочек Нове године по лунарном календару и показали да смо пријатељи са Кинезима.

„То смо урадили са уметничким ствараоцем и музичарем Слободаном Тркуљом. Нисмо могли да направимо церемонију као прошле године, али Лимански парк одише лепим тоналитетом боја. Не смемо заборавити да је Кина била са нама у тешким тренуцима, а пријатељ се у невољи види. Не глорификујући положај геостратешког играча, Кина је била са нама у деликатним моментима“, рекао је Вучевић.

Вучевић је честитао кинески Нову годину целокупном кинеском народу и амбасадорки НР Кине у Србији, Чен Бо, којој је пожелео да наставимо добре односе и поручио да ће амбасадорка ове године чешће свраћати у Нови Сад јер су на помолу нови пројекти са Кином, од којих је један изградња Фрушкогорског коридора.