Вести

ВУЧЕВИЋ: НОВИ САД ЈЕ ДАНАС ФИНАНСИЈСКИ НАЈСТАБИЛНИЈИ ГРАД У СРБИЈИ

- Мој тим и ја смо у кратком року зауставили пропадање Новог Сада након катастрофалне ситуације у којој смо затекли град по преузимању власти, крајем септембра 2012. године. Морали смо најпре у свим блокираним предузећима да деблокирамо рачуне, да им обезбедимо редовно финансирање. Верујте, град је изгледао као финансијска Хирошима, констатује у интервјуу за Недељник Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада. После више од три године владавине актуелне коалиције, Нови Сад је бољи и успешнији град, али предстоји још много посла да се искористе сви потенцијали које поседује. У септембру 2012. затекли смо астрономски презадужена и девастирана јавна предузећа, прекомеран број, буквално преко ноћи, страначки запослених радника, сумњиве и спорне уговоре који су кочили започете инвестиције.

ПОСЛЕ УСВАЈАЊА РЕБАЛАНСА БУЏЕТА, ГРАДСКА АДМИНИСТРАЦИЈА НИЈЕ ЗАДУЖИЛА ГРАД НИ ЗА ЈЕДАН ЈЕДИНИ ДИНАР. ДОК ЈЕ БИВША ГРАДСКА ВЛАСТ ЗАДУЖИЛА НОВИ САД ЗА ТРИДЕСЕТ ДЕВЕТ МИЛИОНА ЕВРА, А СА ТИМ НОВЦЕМ НИЈЕ НИШТА УРАДИЛА. ГРАЂАНИ ТО ЗНАЈУ, ЗАТО СУ ОНИ КОЈИ СУ Т0 УРАДИЛИ ДАНАС У ДУБОКОЈ ОПОЗИЦИЈИ И БОРЕ СЕ ЗА ЦЕНЗУС

*Данас је Нови Сад знатно здравији град, оцењује градоначелник Милош Вучевић. Шта вам је досад било најтеже као градоначелнику Новог Сада?

- Решавање проблема јавних предузећа и реформа јавног сектора. Број запослених у јавно - комуналним предузећима и ПУ „Радосно детињство" смањен је за 450, а за отпремнине смо издвојили више од два и по милиона евра. Чека нас даља рационализација. То је процес који треба да се спроведе у наредне две до три године.

* У којим предузећима је напредак највећи?

- Значајни помаци виде се у „Лисју“ и „Чистоћи“, а ту су и СПЦ „Војводина“, „Пут“ и „Градско зеленило“, као и „Радосно детињство“, које се умногоме стабилизовало. „Пут“ је, рецимо, 2012. имао дуг од шестсто милиона динара, а у првих шест месеци ове године је пословао позитивно. Ипак, проблеми су и даље ту и радићемо на њиховом превазилажењу, а тренутно смо доста посвећени решавању стања у ЈКП „Стан“.

* Да ли сте задовољни реализацијом капиталних улагања?

- Јесам, мада увек може боље. Унапређујемо инфраструктуру, посебно у приградским насељима, од реконструкције и изградње саобраћајница до замене топловодних цеви, надоградње топлификационог система и завршетка водоводне и канализационе инфраструктуре. Булевар Европе је у завршној фази, обезбедили смо додатни новац за градњу Жежељевог моста. Много улажемо у здравство, покренули смо пројекат нове зграде Хитне помоћи. Много је уложено и у образовање и веома сам поносан што имамо два нова и два дограђена вртића и што је уписано рекордних 16.000 деце. Отворили смо и нове школе.

* Какво је право финансијско стање града?

- Нови Сад је финансијски најстабилнија локална самоуправа у Србији. Са пренетим средствима из 2014. приходи буџета од почетка јануара до краја јуна премашили су девет милијарди динара. То је преко 86 одсто средстава планираних за прво полугодиште, односно више од 46 одсто планираног за целу годину. Највећи део прихода, прецизније 3,2 милијарде динара, остварен је од пореза на добит, доходак и капитална улагања.

ПРОНАШЛИ СМО ЗАЈЕДНИЧКИ ЈЕЗИК СА ЈЕДНОМ КОМПАНИЈОМ ИЗ САД КОЈА ЖЕЛИ ДА ОТВОРИ ПРОИЗВОДНЕ ПОГОНЕ У НОВОМ САДУ. РЕЧ ЈЕ 0 ПРОИЗВОДЊИ У ОБЛАСТИ АУТО-ИНДУСТРИЈЕ И НЕКОЛИКО ХИЉАДА РАДНИХ МЕСТА, ШТО БИ У ПРИВРЕДНОМ СМИСЛУ, ЗАИСТА, ПРЕПОРОДИЛО ГРАД. ЈЕДВА ЧЕКАМ ДА ТОМ ИНВЕСТИЦИЈОМ ОБРАДУЈЕМО СВЕ НОВОСАЂАНЕ И ДОБРОНАМЕРНЕ ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ

* Шта је са најављеним америчким улагањима?

- Пронашли смо заједнички језик са једном компанијом из САД која се званично обратила нама и Влади Србије са жељом да отвори производне погоне у Новом Саду. Реч је о производњи у области ауто - индустрије и неколико хиљада радних места, што би у привредном смислу, заиста, препородило град. Напорно радимо свакодневно да се та инвестиција што пре реализује. Једва чекам да том инвестицијом обрадујемо све Новосађане и добронамерне грађане Србије.

* Како оцењујете деловање опозиционих странака?

- Њихов проблем је што мислећи да ударају на СНС, заправо ударају по логици грађана и грубо је вређају. Ако сте годинама били на власти и имали прилику да се покажете, да направите помаке набоље, а то време протраћили на девастирање јавних предузећа, руинирање ПУ и задуживање грађана, како имате образа да се појавите пред истим тим грађанима, и критикујете нас који радимо и све то поправљамо! Ја немам проблем да признам да је неко нешто добро урадио, без обзира којој странци припада, али имам проблем да слушам лажи и бавим се пропагандом. Први сам градоначелник Новог Сада који је примио представнике опозиције.

* Због чега сте за што хитније изборе на свим нивоима?

- Само због жеље за бољом Србијом у којој нас грађани подржавају. Једино на изборима може да се провери колику подршку ужива политика коју спроводе СНС и премијер Александар Вучић, а колику они који нас свакодневно критикују. Управо ти који су већ 15 година на власти беже од избора и грчевито се боре да до последњег дана мандата задрже своје фотеље. Не жури се нама, кад год избори буду заказани, СНС ће бити спреман. Свет је у кризи, и свуда је политика задуживања.

* Тешко је ако се не задужите када се сви задужују?

- У праву сте, али после усвајања ребаланса буџета, градска администрација није задужила град ни за један једини динар. Док је бивша градска власт задужила Град Нови Сад за тридесет девет милиона евра, а са тим новцем није ништа урадила. Грађани то знају, зато су они који су то урадили данас у дубокој опозицији и боре се за цензус. Иза ове градске власти неће остати „лоповлук и дугови" и док сам ја градоначелник, Нови Сад се неће задуживати него ће се домаћински односити према буџету. Прихватам да се на терет актуелне администрације стави то да није трошила паре у изборној години, за шта нас оптужује опозиција. Њима је то логично, нама није. Ми нисмо нити ћемо бити исти као они. Ми ћемо се трудити да у Нови Сад дођу највећи инвеститори из Русије и највећи инвеститори из САД и створићемо им услове да у Новом Саду отворе своје погоне, а самим тим и да отворе велики број нових радних места.

* Опозиција тврди да у Новом Саду већ постоје комунално опремљене локације које се могу понудити инвеститорима?

- То није тачно. Причају да постоје неке локације за које не знају ни да покажу где се налазе, што је и логично јер њих нема. Не ваља им ни суфицит који имамо, а шта би тек било и шта би говорили да којим случајем имамо дефицит у буџету. Само покушавају да обмањују јавност, али чак и то раде траљаво. Они који су астрономски задужили Град Нови Сад, и то без икаквог плана реализације средстава, и омогућавали неплански јавним предузећима да подижу кредите како би исплатили плате запосленима, имају образа да критикују то што се повећавају субвенције јавним предузећима. Ми смо усвојили ребаланс градског буџета чији главни део се односи на обезбеђивање четиристо милиона динара за комунално опремање парцеле коју је Град без накнаде добио од Републике Србије, а која ће бити претворена у индустријску зону и понуђена потенцијалним инвеститорима. Нека ми неко каже како то није значајно. Тих четристо милиона динара је обезбеђено из три извора - уштеда коју је у висини од сто милиона остварио Завод за изградњу Града Новог Сада, двеста милиона динара који ће бити преусмерени са неких других пројеката од којих је Град привремено одустао и сто милиона који су обезбеђени из резерви. Парцела коју је Нови Сад добио од Републике Србије површине је 39 хектара, налази се уз аутопут Суботица-Београд и према плану Град Нови Сад ће обавити комплетно комунално опремање те локације.

* Тврдите да сте зауставили пропадање Новог Сада? Како?

- Мој тим и ја смо зауставили пропадање Новог Сада након катастрофалне ситуације у којој смо затекли град по преузимању власти, крајем септембра 2012. године. Морали смо прво у свим блокираним предузећима да деблокирамо рачуне, да им обезбедимо редовно финансирање. Ето таква је била ситуација. У кратком року успешно смо заставили пропадање града. ЈКП „Чистоћа“ била је у блокади за око милијарду динара па није могла да купи чак ни гориво како би град чистили од смећа. Предшколска установа „Радосно детињство" била је задужена за седамсто милиона. У Топлани је било више милијарди динара губитка. Верујте, град је изгледао као финансијска Хирошима. А да не причам о изградњи Булевара Европе. Уз велике напоре Града и Завода за изградњу, раскинули смо уговор са Боровицом, који је био извођач радова. Покренули смо тужбе за враћање ненаменски потрошених 4,6 милиона евра и спречили једну од највећих пљачки града. Успели смо да сачувамо градски буџет у суфициту иако је градска каса била умањена због новог сета пореских закона и велике одштете за АТП Војводину. Поновићу, данас је Нови Сад финансијски најстабилнији град у Србији, а од посла немамо времена за бесмислене петпарачке лажи кроз саопштења опозиције како је град у некаквој финансијској кризи, којим желе да збуне грађане и ућаре неки проценат гласова. СНС је странка која се залаже за што бржи улазак у ЕУ.

* Шта ако Европска унија од нас тражи да уведемо санкције Русији? Хоће ли Србија променити свој курс и однос према Русији?

- Србији је потребно да изгради себе тако да се о Србији одлучује у Србији, имајући, наравно, у виду чињеницу да је Србија мала земља, у односу на распоред снага на глобалном нивоу. Србија је одувек имала висок ниво односа са Руском Федерацијом, и нема разлога да било шта квари. Зашто бисмо изгубили користи које имамо у економској, привредној, па и безбедносној сарадњи с Русијом? Србија треба да води политику која је у интересу наших грађана, а не у интересу других центара моћи. Не мислим да ће Србија мењати свој курс. Србија има свој правац, што значи да жели да постане чланица ЕУ, али да задржи своје односе и са Русијом и са Сједињеним Државама и са Кином и другим земљама. Свестан сам да се у медијима стално покушава омаловажити такав вид политичког деловања, често и кроз циничан вид критике, али досадашњи резултати показују да је то могуће. Влада коју води премијер Александар Вучић је, за кратко време, успела у томе да наша земља буде међународно поштована, финансијски стабилна, све боље место за улагање капитала, да буде све боље место за живот, што нам је основни циљ.

* Како помирити наш пут у ЕУ са очувањем добрих односа са Русијом?

- Докле год Србија није у ЕУ, претпостављам да је могуће одржати садашњи ниво међудржавне сарадње Србије и Русије. Док смо у оваквом статусу, статусу преговарача, не видим зашто би Србија себи избила неке привредне користи. Надам се да нећемо реметити те пословне односе са Русијом, штавише, мислим да тек треба да искористимо сав потенцијал, и у том смислу бих се пре нама замерио. Стално причамо да можемо да извозимо, да снабдевамо руско тржиште, а притом за то уопште нисмо припремљени у довољној мери, инертни смо, врло мало радимо на реализацији. Наравно, не треба заборавити да највећу трговинску размену имамо са земљама ЕУ. На прагу смо доласка још неколико инвеститора из САД, одлично послујемо с Кином. Србија треба да сарађује са свим партнерима, и то није промискуитетно понашање Србије, то је понашање Србије у сопственом интересу. Србија мора да извуче максимум из свих билатералних односа које има. То је задатак Владе Србије који она апсолутно успешно испуњава. Већ више од годину дана нам причају да не можемо издржати, да не можемо да седимо, како кажу, на две столице, три столице. Ми не седимо ни на две ни на три столице, ми седимо на српској столици, коју су наши претходници поприлично уништили. И прво треба да поправимо ту нашу столицу, да је ојачамо, поправимо расклимана лежишта, и онда ће све бити боље. Морамо много више да производимо. Да помогнемо нашим пољопривредним произвођачима да прихвате савремене агротехничке мере, да поједноставимо административне и правне процедуре, да боље организујемо удруживање малих пољопривредних произвођача, као једини начин да мали произвођачи јединствено наступају на страним тржиштима. То су патриотски задаци и то је циљ.

* Очекујете ли да се током европских интеграција од Србије затражи да се на неки начин сагласи са уласком Косова у Уједињене нације?

- Многи нас, чак и неки кругови у Србији, убеђују да Србија ни де фацто ни де иуре није присутна на Косову и Метохији. Ако је то тачно, зашто ће од нас да траже бУо какву сагласност? То је заправо најбољи доказ да је Србија присутна на Косову, и да ми јесмо у процесу одлучивања свега што се и што ће се дешавати тамо. Нисмо дали ни с агласност за улазак Косова у Унеско, борили смо се против тог уласка, и изборили за велику победу националних интереса. Буде ли нам ипак тај захтев испоручен, уз упозорење да ће наше ЕУ интеграције бити успорене или заустављене ако одбијемо, који ће бити наш одговор? Тај одговор ће можда захтевати и изјашњавање народа. Не мислим само на референдум него вероватно и кроз изборе. Не бих желео да учинимо било шта што би значило одрицање од наше историје и наше културе, нити да угрозимо националнубезбедност. С друге стране, наша национална безбедност подразумева и да грађани редовно примају плате, и да нам расте стандард. Грађани то очекују, укључујући и оне који сматрају да нема никаквих преговора око Косова. Морамо сагледати све ове аспекте, који сачињавају реалну ситуацију у којој се налазимо. Најлакше је, у кафанском маниру, махати јаким паролама. Мислим да нам у овом времену нису потребна велика таласања, потребно је да радимо у тишини, дакле без галаме, свесни великих искушења која су пред нама. С једне стране смо у опасности да останемо без дела нас самих, а с драге стране имате омчу да ћете економски угрозити безбедност државе. И са једне и са драге стране постоји опасност угрожавања безбедности државе. Реч је о веома деликатном избора, како на најбољи начин избалансирати ова два момента а да не угрозимо државу.

* А каква је безбедност Србије?

- На нама је да водимо смирену и рационалну политику, политику дијалога у региону, а да истовремено радимо на јачању нашег економског, па и одбрамбеног потенцијала. У контексту Косова и угрожавања безбедности, долазимо и до питања Војводине. У сећању нам је изјава покојног немачког амбасадора Цобела, који је још 2007. упозорио да можемо да останемо и без Војводине ако се будемо опирали независности Косова. А сада сведочимо парадама са заставама Војводине, ничу графити „Војводина Каталонија“, а појављује се и некаква организација Млада Војводина. Било је тога и на Косову на почетку, сетите се.

ВАЈНЕ „ДЕМОКРАТЕ" СУ НА ВЛАСТИ У ПОКРАЈИНИ У КОНТИНУИТЕТУ ВЕЋ 6 ГОДИНА, САМ ПАЈТИЋ ЋИТАВИХ 12 ГОДИНА, И НЕ ЗНАМ ШТА ОН ЈОШ МОЖЕ ДА ПОКАЖЕ А ШТО ВЕЋ НИЈЕ ПОКАЗАО? А ТО ЈЕ ЈЕДНО ВЕЛИКО НИШТА ДОК МИ ОБНАВЉАМО УПРОПАШЋЕНО, ОПОЗИЦИЈА ИЗМИШЉА АФЕРЕ. ЊИХОВ ПРОБЛЕМ ЈЕ ШТО МИСЛЕЋИ ДА УДАРАЈУ НА СНС, ЗАПРАВО УДАРАЈУ ПО ЛОГИЦИ ГРАЂАНА И ГРУБО ЈЕ ВРЕЂАЈУ

* Говорите о јачању сецесионистичких тенденција у Војводини? Постоји ли ту нека координација изнутра и споља?

- Ове појаве су све учесталије како се приближавају избори, нарочито они покрајински. Постоји корпус политичких организација које немају шта драго да причају осим да заоштравају ту реторику. А постоје и српске ултранационалистичке организације којима одговара та реторика и те појаве са драге стране, јер једни драге потхрањују, по принципу спојених судова. И једни и драги покушавају да мобилишу своје бирачко тело. Како се изборна кампања буде приближавала, тих ће покушаја бити све више, не би ли добили неку препознатљивост међу бирачима. Посебно је интересантно што међу тим организацијама има и оних које не могу да окупе више од 100 до 150 људи, а добијају невероватан медијски простор за своје активности. Опаснија од њих је Демократска странка, нарочито у Војводини, која показује сличне антидржавне тенденције, али у лепшем, прихватљивијем паковању. Притом су они Војводину потпуно криминализовали, скривајући се иза наводне борбе за заштиту Војводине.

* Када ће државни органи најзад истражити тај криминал о којем толико говорите годинама?

- Неколико озбиљних процеса је покренуто. Али то је пре свега питање за полицију и тужилаштво, о томе не могу да говорим ни као градоначелник Новог Сада, ни као члан Председништва СНС-а, иако ме то грађани питају где год да одем. И свуда иста прича, по целој Војводини, и у Срему, и у Банату, и у Бачкој, свуда исте притужбе грађана да им је опљачкана земљорадничка задрага, да је пољопривредно земљиште дато у закуп за тепсију рибе, а то су урадили исти они који су данас, наводно, на бранику паора, тражећи да се пољопривредно земљиште не даје странцима, иако су у претходном периоду урадили све да десетине хиљада хектара покупују тајкуни по багателним ценама, или да неке наше комшије добију немали проценат пољопривредног земљишта у Војводини. А и они су, колико знам, још увек неки странци овде.

* Српска напредна странка већ дуго не успева да издејствује ванредне изборе у Војводини?

- Ако СНС треба да ради било шта неморално, или противзаконито, да би Пајтић био смењен, онда је боље да то не радимо. Они су сами себе срашили бахатим и криминалним владањем, питање је тренутка када ће за то политички и платити. Бојан Пајтић једва држи своју странку на окупу, анкете показују да је ДС за нијансу изнад цензуса. Политички је веома неуспешан, осим у једноме - да је и даље на власти у Војводини и поред серије пораза на локалним изборима, који у суштини показују да је његова власт нелегитимна. На последњим изборима 2014. године освојили су пет одсто гласова. При свему томе, морам да признам да ми није до краја јасно ово грчевито држање за власт, а говоримо о само неколико месеци колико је остало до редовних избора у Војводини. Због њих највише трпе грађани Војводине. Па те вајне „демократе“ су на власти у покрајини у континуитету већ 16 година, сам Пајтић читавих 12 година, и не знам шта им значи ових неколико месеци више. Шта он још може да покаже за два или три месеца, што већ није показао за последњих 12 година? А то је једно велико ништа. Потпуно је ирационално ово што они сада раде, мада мислим да ту има и страха од изборних резултата, и од испитивања резултата њиховог рада. Говорим о спрези власти, криминала и корупције, која је најдуже потрајала баш у Војводини. Волео бих да смо промене у Војводини спровели брже, али истовремено ми је драго што нисмо учинили ништа што би могло да буде оцењено као недемократско или неморално. У политици је неопходан морал, а политичар је дужан да се стара о јавном интересу и у томе мора да буде вођен етичким начелима. Нажалост, политика се код нас у протекле две и по деценије исказала као делатност која је често у конфликту са моралом. Задатак СНС - а и јесте да покаже да све странке нису исте, да сви политичари нису исти. Нисмо сви исти. Јавни интерес увек мора да буде изнад приватног.

* Да ли има кадрова СНС-а који то не схватају?

- Сигурно да има. Зато је битно да у СНС - у стално имамо селекцију, да одстрањујемо оне који то не поштују. То је важно због одржавања одговорности и дисциплине.

* За крај, ко руши Вучића?

- Запитајте се и ви. Сви треба да размислимо о томе. Постоје организације и појединци којима иде нараку да Србија не буде стабилна држава. И унутар државе има оних који не желе да Србија напредује под вођством СНС - а и премијера Александра Вучића, а претпостављам да ни сви споља не навијају да Србија буде развијена држава, стабилна, јака, да буде прави економски и политички лидер у региону. То није теорија завере, није то нешто што се само нама дешава. Али грађани нам верују и то исто увиђају, а то је најважније. На нама је да се изборимо са тим изазовом, а најбоље ћемо то урадити чинећи све да Србија буде све јача држава. И то нема алтернативу.

Извор "НЕДЕЉНИК"