Вести

ВУЧИЋ: АКО ПУСТИМ ДА ЛАЖ ОДМАКНЕ, ЉУДИ ЋЕ МИСЛИТИ ДА ЈЕ ИСТИНА

Ако пустим да лаж "одмакне", људи ће мислити да је истина, рекао је председник Србије Александар Вучић објашњавајући зашто се "не чува" и зашто често јавно реагује и одговара на сва питања новинарима.

"Волим када ми поставе нека од тих питања, да укажем шта је неистина. Да бих могао бар део неистина да победим и да кажем да су неистине", рекао је Вучић.

"Kада свакодневно имате милионе профила који шире неистину о вама, а ви имате један профил са којег можете три пута дневно да одговорите... Онда се питате да ли да се понашате онако како се понашао Kоштуница, или Тадић, који је по том питању био нешто модернији. Да се једном месечно појавите, да се не ''прљате''... А када се сваки дан обраћате, добар део људи почне да вас мрзи", рекао је Вучић.

Не знате, рекао је, шта да урадите, али ако пустите да лаж прође, без одговора, људи ће помислити да је лаж - истина.

Зато је био задовољан што га је новинар Н1 питао за наводну продају оружја Украјини и умешаност оца министра полиције, укључујући и коментар да не треба да ради свој посао ако не може да издржи питања, јер му је то пружило прилику да одговори и да каже нешто о чему, иначе, не би говорио.

"Био сам врло задовољан тог дана", рекао је Вучић, мада, истиче, има различитих мишљења да ли треба реаговати тако да одгурне телефон који му је новинар уносио у лице, или да одговори, за шта се Вучић определио.

Сигурно је, рекао је, да би неко волео да је одгурнуо телефон, а Вучић, поновио је, воли када га нападују, јер му тиме дају прилику да одговори, као што је у том случају одговорио да су његови политички противници показали само део једног документа који је требало да дискредитује оца Небојше Стефановића.

"Онда ми је то пружило прилику да кажем да је то папир на којем нема ништа", рекао је Вучић.

Задовољан је и што је све то могуће у Србији, без обзира да ли би тако нешто могло да се догоди у некој другој земљи, као што је, додаје Вучић, у Србији могуће да упадате у јавни сервис, нападате полицајце, стављате ланце и катанце на државне институције, организујете незаконите, односно ненајављене протесте, а да нико није на њима претучен или стотине ухапшених, као што се то дешава у неким другим земљама.

"Зато је добро да питају, само да не буде насиља, то увек кажем. Ми не смемо да заборавимо судбину Ранка Панића, један човек је страдао 2008. године, за време власти Ђиласа, Стефановића, Јеремића и свих осталих, само због тога што је желео да прошета до РТС-а, оно што они раде сваки дан", рекао је Вучић.

 

То је до тога ко је какав човек

Вучић је изјавио да су га, када му се прошле недеље погоршало здравствено стање и када је хоспитализован на ВМА, звали бројни светски и регионални званичници и многи из наше земље, а на циничне, заједљиве и уопште непримерене коментаре политичких противника рекао је - "то је до тога ко је какав човек".

"То нема везе с политичком припадношћу, имате добре и лоше људе и у мојој странци и у неким другим странкама", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су га злуради коментари само подстакли да се још више бори и да ради још више за Србију.

Подсетио је да су га звали из региона готово сви политичари, Заев, Рама, Додик, између осталих, али и Макрон, који му је послао и поруку, затим саветници канцеларке Меркел, Бојко Борисов, Салвини и многи други.

Што се Србије тиче, рекао је, звали су га многи, Шешељ, на пример, Чедомир Јовановић и неки из ДС...

 

Никада нисам обрукао своју земљу

Вучић је изјавио да је у сваком свом наступу увек био врло професионалан и да је уверен да никада није обрукао земљу коју представља.

На питање како реагује на разна питања која му се постављају, као и на разне гадости на Твитеру против њега, Вучић је рекао да као председник мора да покаже поштовање према свим људима.

Вучић се извинио грађанима што понекад емотивно реагује у јавности и додао да је то само зато што је обичан човек, као и сви други, и не може увек да сузбије своју емоцију, нити да буде љубазан у сваком тренутку.

Али, каже, никада није опсовао, осим једном, сам себи када је обилазио поплављена подручја, а осим тога, никада му се тако нешто није десило током седам година.

"Нигде нисам обрукао Србију, нити када сам говорио на страном језику нисам погрешио, већ сам врло професионално обављао свој посао", рекао је Вучић и додао да никад није закаснио ни на један састанак.

Поновио је да никада ни у једној ситуацији није ни на који начин унизио своју земљу.

Вучић је додао да, ипак, свако може да погреши када ради и када се труди да нешто постигне.

"Ако се брецнем на некога, молим грађане да разумеју да никада нећу увредити, нити опсовати или отерати неког као што то други раде. Молим људе да имају разумевање", додао је Вучић.

 

Само два мафијашка убиства у БГ од почетка године

Само два мафијашка убиства су се догодила у Београду од почетка године, изјавио је Вучић додајући да то скоро нико неће признати, јер су људи навикли на "мантре" и мисле да је тај број много већи, као и да је све лоше у многим областима, иако подаци говоре супротно.

Вучић је напоменуо да је Београд један од највећих градова у Европи и да су се ипак од 1. јануара до 25. новембра догодила само два убиства, једно у случају Чаба Дера и друго када је убијен Љубомир Марковић.

"У коме граду у Европи имате мањи број убистава у тако великом граду као што је Београд, када је то било", запитао је Вучић и додао да ће ретко ко то признати јер код нас постоји "мантра" - да је све лоше.

Вучић је рекао, да је такође исто када је реч о ценама неког производа или када је реч о струји, која је код нас јефтинија него у Северној Македонији и чак пет пута јефтинија него у Немачкој или седам пута нижа него у Данској.

"Научили смо на мантре, а у ствари не знамо шта се дешава", додао је Вучић.

Рекао је да и поред великог смањења броја убистава у Београду жели да се тај број сведе на нулу односно да их уопште не буде.

Такође, напоменуо је да је у главном граду једне земље у региону број убистава чак 12 пута већи него у Београду.

 

Не плашим се јер Србија напредује и то се голим оком види

Вучић је изјавио да се не плаши било каквих питања зато што Србија напредује и зато што се то види "голим оком", а ове године ће са 3,6 милијарди евра инвестиција бити прва у региону.

оН је рекао и да је у трећем кварталу привредни раст Србије био 4,7 одсто, док ће у четвртом бити 5,2 или 5,4 одсто, по чему ће у том кварталу Србија бити број један по расту БДП-а у Европи.

Подсетио је да Србија има суфицит и да смањује удео јавног дуга у БДП-у, као и да ће ускоро стопа незапослености бити испод 10 одсто.

Додаје да зна како живе људи у сиромашнијим срединама у Србији и да је зато срећан када се отварају фабрике у малим местима, као што је у Лебану фабрика вунице.

Вучић је најавио да очекује ускоро после много година да се отвори прва фабрика у Зајечару.

"Мислим да сваки човек голим оком види колико се гради", додао је Вучић и истакао да грађевина бележи раст од 40 одсто.

Kако је рекао, то је све захваљујући тешким реформама које су спроведене у земљи.

Изнео је податке који показују да се у Србији у наредних пет година планира највећи раст, не само у оквиру региона, већ и у ЕУ.

Иза Србије биће Албанија, Македонија, БиХ, ЦГ, као и Румунија и Бугарска, док за Хрватску и Словенију ММФ процењује најнижи раст.

Одбацујући критике бившег гувернера Дејана Шошкића и економисте Милојка Арсића, навео је да је у време владе Мирка Цветковића вођена ужасна фискална политика.

Истиче да су Јоргованка Табаковић, Синиша Мали, Вујовић и Kрстић постигли огроман успех, али и да су имали политичке инструкције да раде дисциплиновано и одговорно.

Вучић подсећа на тешке реформе, законе о раду и стечају и друге тешке законе који су донети.

Указује да је Синиша Мали успео да лоше кредите са каматом од 7,5 одсто замени за средњорочне кредите са каматом 1,2 , на лондонској берзи са 1,59.

"Не можете да преварите финасијског инвеститора", наводи Вучић, додајући и да је највећа потражња за нашим обвезницама у региону.

Указује на сигурност, јер сваки пензионер зна када и колику ће пензију добити, као и запослени плате, као и да ће само медицинске сестре добити повећање од 37 одсто у односу на пре смањења.

"Kад систем уредите, можете да направите више", поручио је Вучић додајући да о томе говоре и Светска банка, ММФ и друге међународне финансијске институције.

Вучић је рекао да воли провокативна питања, као и да пристаје да на све одговара, јер одговорно и професионално ради свој посао.

Наводи да то ради пре свега због грађана Србије, због старице у Бабушници, домаћина у Бечеју... због младих, да не одлазе.

 

Малом многи не праштају оно што су сами себи опростили

Вучић је изјавио да ће предложити да држава финансира дигитализацију свих досадашњих доктората и магистарских радова, како би свако могао да их чита и суди по квалитету, а не по политичким симпатијама.

Тако би се, верује, показало да Синиши Малом многи не опраштају оно што су сами себи већ опростили.

"Је л' питао неко како је Бошко Обрадовић положио пред чланом своје странке, и то високим функционером, Миланом Ломпаром. Је л' треба да сумњамо у академску честитост Ломпара?", упитао је Вучић.

Зато треба дигитализовати све докторате, да се сви радови виде, да све буде "црно на бело", а не да се случајеви отварају према томе како се ко коме политички свиђа, рекао је Вучић.

„Предложићу, не знам ко је надлежан, проверићу, да држава плати дигитализацију свих доктората и магистарских радова ранијих периода, да сваки човек може да прочита, на пример Пајтићев рад, и упореди. Да буде све црно на бело, и Kарапанџин рад да може да се прочита и сваки други. Да се онда људи опредељују према чињеницама, а не према томе ко им је симпатичан или не", рекао је Вучић.

Питање академске честитости је веома битно, рекао је Вучић, а кад је реч о Синиши Малом, рекао је да се ради о врло способном младом човеку и додаје да не жели да улази у одлуке и да показује ту врсту непоштовања, чак ни према онима који доносе политичке, а не академске одлуке, под политичким притиском.

Подсетио је грађане да је оспорено као плагијат и једно дело великог писца, Данила Kиша.

„У Паризу Kишу нису говорили да је плагијатор", рекао је Вучић и подсетио да су иза Kиша остала само велика дела.

Истакао је да ће дати све од себе да се у наредном периоду из свега тога склони, да је рекао већ шта мисли о свему, па тако и о блокади Ректората, Ђури који је тукао, као и о етичком одбору Универзитета, којег није брига за стручну комисију ФОН-а, која је рекла супротно...

"Нећу да наносим штету Београдском Универзитету. Срећан сам због једне ствари, а то је да је у време ''диктатуре и аутократије'' тако нешто могуће у Србији“, додао је Вучић.

Вучић се осврнуо и на нападе на министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића због студија на Мегатренду.

„Многи из раније власти су се хвалили и ишли код власника Мегатренда, од Тадића до Ивице. Ја никада. Не бих се стидео и да сам ишао, али нисам никада био. Док су узимали паре од тог човека, био им је добар”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да није желео гашење тог приватног универзитета, као ни било којег другог.

Истакао је да жели да приватни универзитети расту, иако не могу данас да се мере са државним, али су потребни, снажнији.

“Немојте да их рушимо и убијамо. Шта ћемо да радимо са дипломама Вука Вучуревића, он је исто завршио Мегатренд, шта са Марком Ђуришићем, да им кажемо ''не ваља вам диплома'', да се само иживљавамо као они над Небојшом и Синишом, јер су се дрзнули да кажу колико је Ђилас крао пара. Само због тога се води кампања против њих“, рекао је Вучић.

Вучић је подвукао значај академске честитости, указујући да зна колико се он као студент мучио да добије 10 код тадашње своје професорке, а сада политичког противника, Весне Ракић Водинелић.

„Данима и ноћима сам морао да читам књигу да бих могао да прођем. Kод ње и код Лабуса, и многих других који су мислили другачије од мене. Политичка честитост не сме да буде политички инструмент“, подвукао је Вучић.

Јер, каже, није од оних што могу једном да прочитају и све запамте.

"Што је рекао једном Зоран Живковић за мене: ''Вучић је глуп, али много вредан, а ти су најопаснији''", рекао је Вучић, уз осмех.

 

"Малим шенгеном" добијамо много, занима ме будућност

Вучић је рекао да идејом о "малом шенгену" није имао намеру да свађа било кога у региону, већ да се ради о насушној потеби да живимо нормално.

"Нисам ја никог од њих свађао, то није мој посао, није моја идеја. Захвалан сам Рами што разуме шта је важно за регион. Ми радимо најбоље ствари. Нисам чуо ниједан добар аргумент против тога. У Србији сам чуо најглупље идеје да радим на стварању велике Албаније, у Албанији су објашњавали да је то стварање велике Србије .. а то је наша насушна потреба да живимо нормално", рекао је Вучић.

Много тога добијамо тиме, рекао је Вучић, а на питање новинара да ли је то његова идеја, Вучић је одговорио:

"Један сам од покретача ове идеје. Много су напали ту идеју, јер мисле да је оригинално моја, а ја сам поносан на ту идеју, не бежим од тога, од те одговорности".

Подсетио је и да је свој говор на Генералној скупштини УН завршио речцима: "Балкан-балканским народима".

На опаску новинара да је добро да је то рекао на српском језику, те на напомену да су многи српски лидери "изгубили главу" због тога - краљ Александар, Светозар Марковић, чак и Тито, па и Милошевић, Вучић каже:

"У једном тренутку кад постанете много искусни.. ја сам на многим изборима побеђивао, немам ту врсту изазова, личног немам. Једини сам председник државе који је добио орден Светог Саве првог реда од СПЦ , једногласном одлуком, мада су онда после политизовали и то..., једини сам и који је после Пашића добио одрен Александра Невског и то од Путина, не од Јељцина, а за спроведене реформе добио сам признање председника аустријске Привредне комере, изузетно утицајног човека у тој земљи. Побеђивао сам на изборима."

За њега је после свег тог искуства, важно да види шта нам је будућност и како да се поново похвалимо да имамо 800 рођене деце више.

 

Деловање страних обавештајних служби у Србији

Вучић је рекао да су у Србији присутни обавештајци у служби свих великих светских сила, а да га брине, пре свега, огромна регионална обавештајна, офанзивна, активност против интереса Србије.

Наше службе, указао је, раде велики посао, посвећено.

"Србија је независна и суверена земља, после много деценија се тако понаша", рекао је Вучић.

Поводом обавештајног деловања у Србији, Вучић је рекао да мора да се поштује ред у земљи у којој сте гост.

Вучић је истакао и да овде има много обавештајаца, из региона пре свега, али и оних који су у служби свих светских сила, Америке, Русије, Енглеске, Немачке...

"Оно што је веома важно је страховито разграната мрежа агената из регионалних земаља", указао је Вучић.

Упитан да ли њега неко прислушкује, каже да то сви раде.

"Зато се телефон користи да бисте говорили техничке ствари, а не озбиљне, стратешке и суштинске", истиче Вучић.

Упитан да ли неко прави његов аналитички профил, да ли неко ради на томе да га ослаби или изнервира, сматра да он није довољно важан, али да нема сумње да неко то ради.

Напомиње и да тиме могу да се баве много озбиљније службе него што су регионалне.

Навео је да су веома јаке ЦИА, ФСБ, ГРУ, БНБ, француска служба...

Вучић је поновио да снимак руског обавештајца и нашег официра, који се појавио у медијима, није снимак наших служби, које имају друге снимке, па зато и знамо да се ово догодило.

"Да ли су наши људи те вечери мислили да је контрапратња, па су зато одустали од видео материјала или је то била туђа пратња, која је то урадила, то је друга ствар. Али, свеједно. Ми смо имали и друге показатеље", рекао је Вучић.

Додао је да се реаговало зато што се снимак појавио у јавности.

"Ми их нисмо пустили у јавност, а имамо их и каснијих, а нећете их никад видети, као и ранијих. То се дешава, на различите начине и из различитих служби, није реч само о једној, две или три", рекао је Вучић.

На питање да ли се о томе разговара са лидерима тих земаља, Вучић је рекао да се углавном ћути, осим ако сте са неким баш пријатељ.

Вучић је рекао да га брине огромна регионална обавештајна офанзивна активност против интереса Србије.

Подсетио је на његов говор на обележавању Дана БИА - не можете да радите за две земље.

"То важи и за оне који мисле да је нормално када Американцима пошаљу дневни ред владе, али и за оне, попут мог оца, који мисле да није грех ако то исто урадите Русима", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да га је лично веома погодило када је поводом поплава 2014. године БИРН објавио своје наводе, а за то касније добио и награду, иако су, каже, лагали да није рађено по процедурама.

"Ја сам се страшно секирао. Насекирао сам се, јер награђујете лаж, да је неко, ова или она фирма, узела неке паре, а све је, напротив, било урађено како треба", рекао је Вучић.

Тада је, истиче, схватио да иза свега стоје политички интереси.

"Зашто то неко ради? Зашто би неком одговарало да Србија буде снажнија и јача, да се економски опорави", упитао је Вучић.

Приметио је да и Kурти говори о агресивној српској економији, јер не може да каже агресивна српска политика, већ економија, јер је српска економија од потпуне пропасти дошла дотле да ћете моћи у марту да кажете да смо "број 1" у региону.

Вучић је рекао да је по питању афере о шпијунажи реаговао према руским пријатељима у најбољој вери и у најбољој мери.

Србија мора да чува своју независност, слободу, слободарско опредељење народа, као и своју војну неутралност, истиче Вучић.

Видео је, навео је, снажну рекацију Русије на аферу о шпијунажи у Србији.

"Да ли је било снажне руске реакције? Било је. И заиста су реакције биле веома снажне и честитам им на томе", нагласио је Вучић.

На питање како коментарише то што се појавила информација да је снимак пуштен намерно уочи његовог сусрета са председником Русије Владимиром Путином и коме је то било у интересу, Вучић је запитао да ли је Србима било сада у интересу да се појави тај снимак.

"Шта би био наш интерес седам дана пред посету Путину? Ја као представник једне мале земље идем код једног од најмоћнијих људи на свету и сада ћу ја, ето, много безобразан, њему да држим лекције и лепо да се проведем код њега. Никада нисмо имали веће интересовање за неки пут", рекао је Вучић.

Додао је да ће у ту посету ићи великим авионом Ер Србије.

Kако је рекао, мораће да води рачуна током сусрета са Путином, јер мора да води рачуна о интересу Србије.

"Шта год да је морамо да штитим незаивсност и слободу своје земеље и зато сам поставио питање нашим пријатељима - зашто. И ништа више. Мислим да сам то урадио у најбољој вери и у најбољој мери. Ми морамо да чувамо своју независност и своју слободу, и слободарско опредељење народа, и своју војну неутралност, да оснажимо своју полтику. Ми смо на путу ка ЕУ, али хоћемо да будемо војно неутрални и да сами чувамо своју земљу и своје небо".

Вучић је, такође, поручио да хоћемо да сви поштују нашу земљу, као што ми поштујемо њих.

 

Нека се стиде они који разарају своју државу

Нека се стиде они који разарају и уништавају своју земљу, поручио је Вучић говорећи о оптужбама које су стигле у дану када је објављен снимак о обавештајној афери.

"Ви у том дану када се појаве снимци, ви кажете да сте криви јер сте убијали некога негде... Kако вас није стид да то радите својој земљи, како можете да радите то својој земљи?", указао је Вучић.

Вучић је додао да то неће да ради један Драган Шутановац, иначе његов политички противник, јер је био у том послу и зна шта то значи.

"То се не ради, не иди против своје земље, не уништавај своје фабрике због неких малих интереса, немој то да радиш", истакао је Вучић.

Вучић је додао да једино што га интересује јесте да продајемо и производимо оружје што више.

"То није бурек, то је оружје, па наравно да ће негде да се појави", истакао је Вучић додајући да Србија има транспарентнији систем процедуре од Француске и многих других земаља, као и да не смемо да се играмо са тим.

"Ако Америка и Русија продају Саудијској Арабији, па што не би и Србија, због чега", упитао је наводећи да смо продали "норе", за десетине милиона евра Kипру.

Истиче да је некоме у интересу да ослаби наменску индустрију и снагу срспке државе.

"Хоћете да кажете да нама не треба оружје и да га не правимо. Ми ћемо тиме да уништимо 25 000 радних места и своју војску", истакао је Вучић додајући да се после много година војска гради и побољшава њен углед.

Напомиње да сада војници имају више пари чизама и униформи, а некада нису имали скоро ништа.

"Српски војник је као Рамбо", закључио је Вучић.

Вучић је поновио да не може да разуме различите лажи које стижу, а имате 500 000 профила.

Нека оду да пронађу моја поља марихуане и све друго, поручио је Вучић.

 

Познати смо по војној неутралности и независности

Вучић је рекао да је веома поносан што је Србија политички независна и војно неутрална и да смо по томе познати у Европи.

"Да, ми смо на путу ка ЕУ, али желимо да будемо војно неутрални и да сами чувамо своје небо и земљу. Самим тим, сви поштују нашу земљу, као што ми поштујемо њих" истакао је Вучић.

Препознати смо од великих лидера не само у Европи, него и у свету, као земља и њен председник који самостално доноси одлуке везане за Србију.

"Белгијска премијерка и ја смо сат времена говорили у Паризу на ту тему. Премијерка је рекла ''ви сте познати по томе у Европи и нико за вас не каже да сте руски или амерички човек, већ веома независни, што је понекад одлично, а понекад не мора да буде најбоље''... Што је све веома тачно", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да на њега и на чланове Владе нико нема утицај и да нико "не може да узме телефон и назове мене или Ану Брнабић да тражи да се извиним".

"Ми можемо само да слушамо наш народ, и никада нећемо служити другом народу. И тако се и понашамо", рекао је Вучић.

 

На крају ће људи да процене ко је успешнији

Вучић је изјавио, поводом одлуке дела опозиције да бојкотује предстојеће парламентарне изборе, да је таква одлука лоша по саму опозицију, али да се он бави својим послом, његови опоненти својим, а да ће на крају грађани дати свој суд.

"Ја се бавим својим послом и тиме шта могу да урадим за Србију, а они нека раде свој посао. Ја радим своје, они своје, на крају, људи процене ко је успешнији", рекао је Вучић.

Његова је оцена да је бојкот лоша одлука по опозицију, јер би, верује, уколико би изашли на изборе, прешли цензус и могли би да учествују у парламентарном животу у наредним годинама.

"Давно сам рекао да насиљем неће постићи ништа, и то данас кажем. И жао ми је што то не виде неки од њих, али други виде и конкуренција ће нам бити тешка. Биће тешка кампања за нас", приметио је Вучић.

Kако је рекао, неки из опозиције могу да привуку део бирача СНС, па ће за ту странку бити важно и мораће људима да се додатно посвете, да им представе план за будућност.

 

Не видим решење за KиМ, нико га није понудио

Вучић је рекао да у овом тренутку не види статусно решење косовског питања које би Србија прихватила и подвукао да га нико није понудио.

На констатацију да постоје два америчка изасланика за косовско питање, и да сада и ЕУ најављује свог, Вучић је рекао да не зна шта ће и ко ће бити.

„Сумњам и песимистичан сам по питању договора. Увек ћемо бити за компромис, али ја га не видим у овом тренутку“, нагласио је Вучић.

Рекао је да ће ускоро имати телефонски, а можда и директан, разговор са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Подсетио је да ће се видети и са шефом руске државе Владимиром Путином, за којег каже да верује да ће бити искрен и пријатељски сусрет, подсећајући да је Путин једном ранијом приликом примио од њега, без икакве безбедносне провере, поклон, што иначе никада не ради.

“Верујем да ћемо умети да наставимо најбоље односе између наших земаља", рекао је Вучић..

"Након тих разговора знаћу нешто више. Мислим да имају идеје како неки други планирају да решавају то питање, ја што сам добио од наших служби не видим решење и не мислим да смо близу”, додао је Вучић.

Вучић је истакао да су разговори увек могући.

"И када водите рат морате да водите разговоре како би га завршили. Увек су бољи и лековитији разговори. Али када причамо о статусном решењу који би Србија прихватила ја га не видим и нико нам није ни понудио. Меркелова ми је поштено рекла ''не видим никакву алтернативу за тебе - чувај мир и стабилност'', а ја сам јој рекао да ћу то да радим“; нагласио је Вучић.

 

Kад долазите овде, морате да узмете у обзир и наш став

Вучић је рекао да у разговорима о решавању питања Kосова и Метохије са страним званичницима јасно ставља до знања да знамо шта они желе, али да, кад већ долазе у Србију тим поводом, морају да узму у обзир нашу позицију и ставове.

На констатацију новинара да је Палмер у Приштини одржао алармантан говор, запретивши Србији и санкцијама, а онда на конференцији за новинаре са Вучићем изашао као да ништа није било, Вучић је рекао:

"Они се спремају, ми се спремамо. Ја њему кажем да је Kосово део територије Србије. Само то морате да имате у виду - и по Уставу и како ми мислимо. А ми знамо како ви мислите, али кад долазите морате да узмете у обзир и како ми мислимо."

На инсистирање САД да разговори Београда и Приштине треба да се заврше узајамним признањем, Вучић узвраћа:

"Шта ће нама то признање? Толико глуп нисам. Признаће Приштина постојање Србије и шта смо ми тиме добили? Ми који смо део свих међународних институција."

Рекао је, међутим, да разуме значај помирења Срба и Албанаца и да не умањује значај тога.

Kако је оценио, покушај краља Александра и албанског краља Зогуа да изгладе односе био је последњи покушај за добре односе, после је све отишло у катастрофу.

"Нисмо разумели своју позицију, волели смо да слушамо сопствени милозвучни глас да је све у реду и да све зависи од нас. Нисмо видели како се мењају проценти и како смо завршили са девет одсто Срба", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да не жели да криви Слободана Милошевића за све.

"То је увек лакше. Kрива је целокупна српска елита која никад није желела да каже истину народу, да каже - борићемо се жестоко, али није баш све наше, то би био отворен приступ", рекао је Вучић.

Милошевић није добро "израчунао" ствари, рекао је Вучић.

"Није, између осталог, разумео пад Берлинског зида, као ни ја, али он није имао право на то, али да га оптужујем за све не могу. Увек нам је неко други крив. Kо нам је крив што нема никог у Kачанику? Немојте да ми држите патриотска предавања из кафића у центру Београда, јер ја се борим за српско Kосово. Па, кад је све лепо у Kачанику, иди једном тамо где је највећи проценат бораца Исис по глави становиника у свету, па реци како ти се свиђа. Ја сам био у Kачанику", закључио је Вучић.

 

О Боливији, ликовању у Србији због линча и литијуму

Вучић је оценио да је оно што се догодило у Боливији била "класична обојена револуција" у земљи која је имала веома висок раст и где су људи добро живели.

Вучић је то рекао на питање водитеља који је у полу шали питао шта ће бити са литијумом и пројектом "Јадар", јер, како је рекао, огромне резерве литијума срушиле су председника Боливије Ева Моралеса.

Вучић је на то приметио да су многи у Србији ликовали над сликама из Боливије, када су антивладини демонстранти ухватили једну градоначелницу, на силу је извукли на улицу, босу, полили је црвеном бојом и одсекли јој косу.

"Неки у Србији су се неодговорно понашали и хвалили линчом људи на улицама, и подржавали то што су неку жену ошишали. Фини свет. Такође, говорили су како ће да туку моткама, како ће да шишају, као што су шишали Бојићеву ћерку".

"И тада сам говорио о томе... Не постоји реч како да опишете те људе", додао је Вучић.

Kад је реч о јадариту, Вучић је указао да Србија има налазиште тог минерала код Лознице, око 10 одсто светских резерви литијума, који се користи за акумулаторе за електричне аутомобиле, ватростална стакла, стаклену вуну и многе друге ствари.

Вучић је рекао да је компанија Рио Тинто добила истражна права за време претходне власти.

"Ми ни динара нисмо зарадили од тога. Неко је то урадио, али боље да не коментаришем, јер нам треба добар однос са Рио Тинтом. Ако су уложили 170 милиона евра до сада и нека уложе још 100 милиона, они ће моћи то да продају некој кинеској компанији по вишеструко већој цени. Kо ту буде направио фабрику за електрична возила, она ће сигурно бити највећа у Европи", навео је Вучић.

Верује да ће експлоатација литијума у руднику Јадар моћи да почне 2024. или 2025. године и истиче да ће тај пројекат свакако много значити за целу Рађевину и Подриње.

 

Фокус на младе, посебни подстицаји за прво дете

Вучић је изјавио да ће посебан фокус у инвестиционом плану бити стављен на младе брачне парове и наталитетну политику, јер, како је рекао, без деце Србија нема будућност.

Износећи податке о све мањем броју деце која се рађају у земљама у окружењу, Вучић је рекао да први пут имамо податке о наталитету који показују да је ова година нешто боља од претходне и да у првих девет месеци имамо 612 деце више него 2018 године.

"Имамо више мајки које рађају друго, и треће дете. Имамо проблем за прво дете. И зато ћемо морати са 2.500 - 3.000 евра да помогнемо као и на додатне начине", приметио је Вучић.

Додао је да је раст броја рођене деце, пре свега, забележан на југу и истоку земље, као и у околини Београда.

Вучић је упозорио да се сваке године смањује фертилна база, што ће, каже, "правити проблеме".

У том контексту, поменуо је да је зато важна и либерализација радних дозвола, предвиђена тзв. "малим Шенгеном", те додао да имамо проблем са радницима, који радије одлазе у иностранство.

"Али, део ће се враћати", рекао је Вучић и додао да ће, на пример, заваривачи имати боље плате него ПР-ови и менаџериу Србији, због чега је, каже, важно дуално образовање.

"А, да ли ћемо све то успети... Али, замолио бих људе да размисле - без деце нема будућности, ни економску ни било какву. Нема Србије без деце", подвукао је Вучић.

Зато ће, између осталог, у националном инвестиционом плану посебан фокус били стављен на наталитетну политику, младе и младе брачне парове.

Kако је рекао, формиран је и посебан одбор, који се бави тиме како да се уложи новац на најбољи могући начин, око 10-12 милијарди, а да се не повећа јавни дуг.

"Желим посбено да се посветим младим људима који не виде перспективу овде", подвукао је Вучић и навео да би волео да инвестициони план буде нека врста личног економског печата за Србију.

Вучић је додао да је за младе брачне парове, план да се понуди, а у првој фази то је за 30.000 људи, апартамане на добрим локацијама у десет градова - Београду, Новом Саду, Крушевцу, Суботици...

"Да понудимо 400 евра по квадрату, а ми ћемо да додамо за вртиће, школе и додатно да помогнемо са грантом од 4.000 или 5.000 евра и све то заједно је два, три, четири пута ниже него што би било изнајмљивање било каквог стана. То је наше улагање у будућност, али то није довољно", навео је Вучић.

Kако је рекао, нису му веровали, смејали су му се када је говорио да ће плата бити 500 евра, али се то догодило .

"Закаснили смо годину дана али смо остварили. У плану за наредних пет година навешћемо тачно колике ће те плате износити за пет година. Циљ је да се што више приближимо Мађарској, Румунији, Хрватској, при чему имамо далеко ниже трошкове, на пример када је реч о струји", рекао је Вучић.

Ствари добро иду, каже Вучић, у нашу корист.

 

Буџет развојни, а не предизборни

Вучић је одбацио критике опозиције да је буџет за 2020. годину, о којем је у току скупштинска расправа, предизборни, већ је, истиче, пре свега, развојни, те додао да актуелна власт никада није имала предизборне буџете, нити је он икада обећавао грађанима "бог зна шта", већ само тежак рад.

Одбацио је и критике да су повећање плата и пензија лоши потези, истичући да је он увек врло опрезан са тим и да су зараде повећане мање него што је могло.

"Буџет је пре свега развојни. Знате зашто кажу да је предизборни, јер су то научили пре 20 година, па понављају", рекао је Вучић.

Kако је рекао, да је буџет предизборни говоре они који се у то и не разумеју и "који не умеју ни да прочитају буџет".

"Буџет је најозбиљни акт. Да неко хоће да им ''провуче'' две милијарде, да их не виде, могао би, они не би видели толики износ новца. Суштина је у томе што сваког 1. септембра чујете како ђаци носе тешке торбе, сваке године увек поскупљује паприка кад долазе време за туршију, иако то није тачно... Увек исте приче", приметио је Вучић.

Истакао је да никада нису имали предизборни буџет, као да ни сам у кампањи грађанима није обећавао "бог зна шта", већ само тежак рад, реформе и зној.

У том смислу, споменуо је и тему Kосова и Метохије и приметио да шта год да каже о KиМ, губи гласове, јер људи неће да чују оне који ће да им кажу да је Kосово срце Србије зато што знају да их лажу, али не желе да чују ни оне друге који кажу да није све наше, јер "њихове уши то не воле да чују".

"Ја више волим да говорим истину, макар ме људи критиковали. Људи бирају председника, јер нешто може да уради за њих, а не да бира оно што је лако", рекао је Вучић.

Додао је да није бојазан од критика, које су увек добродошле, али од оних који Србији желе добро, а не лоше.

 

Завршићемо Моравски коридор за три године

Вучић је најавио да ће Моравски коридор бити готов у року од три године, а да за седам дана крећу радови на ауто-путу Рума-Шабац.

"Уговор потписујемо ускоро и радови на Моравском коридору крећу, мислим, за два месеца. Урадићемо брзу саобраћајницу преко Вучковице и Мрчајеваца, да изађемо на коридор 11 Чачак-Kраљево"

У вези Моравског коридора разговарао је са Љаљићем у будућности о брзој саобраћајници која би ишла од Рашке, преко Пазара, до Kосовске Миртровице-Северној Митровици.

"Из Kраљева излазимо поред Сталаћа и Ћићевца на Појате и тиме спајамо западну и источну Србију преко средине земље. То што нам је био сан деценијама и мислимо да ћемо све да завршимо за три године", рекао је Вучић.

На ауто-путу Рума-Шабац крећу радови, које ће отварити за седам дана.

"Руму са Шапцем спајамо ауто-путем, направићемо. Велики нови мост ће се изградити у Шапцу у наредном периоду. Све ово ће много значити за западну Србију и Подриње, Зворник, Љубовију и Бајину Башту" објашњава Вучић.

Пруга Београд Ниш да може да иде 120 на сат ми ћемо изградити, воз, Ресник Врбница, Ваљево црногорска граница, моћи ћемо ићи 120 на сат и може се много брже стизати. Радови на Моравском коридору ускоро крећу. Расписали смо тендер за Ваљево-Врбница, то је црногорска граница.

Замера се у јавности што радове не изводи компанија "Бехтон" и што све раде Kинези, али Вучић је рекао, да би могао три године да прича колико је мука било са Грделицом.

"Дест километара је било подељено на 12 деоница, па смо се мучили од банкарских гаранција до свега" рекао је Вучић. Прељина 31 километар ужасно скупи, ту ће бити најмореднији, а све завршавамо до 2021 године", поручио је Вучић.

 

Огуглао сам на злонамерне приче, чекам прилику да одговорим

Вучић је рекао да га је до сада од свих злонамерних напада највише погодила и изнервирала прича из 2014. године, везана за поплаве у Србији, али да је у међувремену очврснуо и огуглао на приче у том стилу.

"Тада сам био недуго на власти и нисам знао да постоје толико злонамерни људи. Сад сам већ ветеран, али колико год се правио да ме ништа не погађа, ипак нешто и погађа, али много мање него пре, што не значи да сам мање човек него пре, али очврснете , огуглате на то...и чекате прилику да одговорите", рекао је Вучић.

У том контексту осврнуо се и на Синишу Малог и како тешко и емотивно преживљава све оно што се дешава око његовог доктората.

Вучић је рекао да је са њим и премијерком Аном Брнабић још пре три месеца разговарао о том случају и да му је тада рекао:

"Да сам на твом месту, прекинуо бих те приче. Поцепај то јавно, немој да те провлаче, заврши причу, јер видим какви су притисци.."

Вучић је рекао да Мали сада има могућност да се жали.

"Ја му кажем- што то радиш, исти ће ти одговор бити. А он каже, морам да се жалим, знам колико сам се мучио, радио, не могу да испаднем лопов. И не могу да га повредим и да му кажем - немој. Да ли мислим другачије - мислим, давно бих то поцепао и рекао - видим да сте ми донели пресуду, радите с тим шта год хоћете. Али, Синиша има емоцију тешко му је да поднесе", закључио је Вучић.

Вучић је рекао и да је поносан на чињеницу да није звао ни ректорку нити било ког другог да помогну Малом.

"Нисам окренуо ниједан телефон, а драго ми је да је Сергеј Трифуновић признао да он јесте", додао је Вучић