Вести

ВУЧИЋ ЈЕ НАШ МЕСИ, НЕ СМЕ ДА СЕ ПОВУЧЕ

Градоначелник Новог Сада и потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Милош Вучевић сматра да ће на изборима учествовати много већи број листа него што се претпоставља.

- И на локалним изборима, али и на републичким ће бити велика конкуренција и са левог и са десног спектра. Не видим да ће тема бојкота бити доминантна осим можда агресивнијег политичког понашања политичке скупине која ће покушати да избегне излазак. Чак ће и они који су против СНС и Александра Вучића изаћи на изборе и гласати за неку од опција.

* У причу око бојкота укључила се интензивно и међународна заједница. Значи да ипак нешто постоји.

- Мислим да ни међународној заједници није јасно шта је поента бојкота, то је оно што сам ја чуо, пошто нисам укључен директно у дијалог. Нико није могао бојкот да оцени као нешто добро. Тражи се решење које је јасно свима. СНС је предлозима изборе подигла на репрезентативан, европски или чак виши ниво. Предложили смо забрану функционерске кампање, контролу финансирања, а спремни смо да говоримо и о свим битним темама. Ниједан дијалог нисмо прескочили, нисмо напуштали разговоре, нисмо се љутили, нисмо рекли “јуче сте нас вређали”, одазивали смо се на све позиве иако нису организовани под покровитељством владе или СНС. Суштински, проблеми не постоје, исфабриковани су, и они који су свесни да на изборима ништа не могу да ураде, покушавају све да изместе на друго поље.

* Очекујете високу излазност. Колику?

- Рекао сам да бојкот неће утицати на излазност. Мислим да ће бити мање-више као и до сада.

* Чули сте приговоре да се опозиција жали на стање на терену, да се врши притисак па чак и насиље над гласачима?

- Причају глупости. Колико сам видео, наши чланови и гласачи су много више угрожени, ми смо сваки дан изложени да нам неко приђе, псује мајку, слика, да нас прати, лепи плакате, забрањује промоцију књиге... Председника сликају као мету, и недељници и дневне новине. Нама су разбијали страначке просторије и шта сад? То није нормално, далеко од тога, али није тако како опозиција тврди. Сваки дан се држи конференција где неко из опозиције покреће наводне афере. Држе конференције испред судова, тужилаштва, чекају наше функционере испред кућа.

* Да, али говоримо сада о овим другим инцидентима.

- Да ли је било инцидената? Јесте. Али су сви откривени и процесуирани. Полиција је увек реаговала. Насиље је недопустиво ко год га чини.

* Како гледате на екстремну поделу у друштву?

- Не мислим да је друштво подељено, већ да се та слика медијски ствара. То је мој став и мислим да је мање подељено него што се приказује. Ако имате однос 80:20 у подршци, онда то није подела. Не говоримо о тој подели. Говоримо о мржњи.

* Говоримо о томе да је тешко и замислити да имате двојицу пријатеља од којих један подржава Александра Вучића, а други Драгана Ђиласа.

- Могуће је код нормалних људи. Направљена је таква атмосфера у медијима.

* Ко ју је направио?

- Сви они који у томе учествују. Радикалнији су они из опозиција. У нападима, у изливима мржње, свакако, а ви морате да се браните. Не можете да кажете “супер, ударај ме”. Морате да одговорите. Политички. Радикализују они који хоће да прикажу да постоји подела у друштву. Из тога они добијају снагу и покушавају себе да поставе као релевантног политичког субјекта. Ако дође 20 људи да протестује и пали књигу Горана Весића, онда то није подела. То је град од два милиона становника. Увек ћете наћи 50 екстремиста. То је лудачка, болесна ситуација да не дозвољавате промоцију књиге, а да не будем патетичан и да не кажем да се књига продаје у хуманитарне сврхе. И онда говоре о насиљу на локалу. Каквом насиљу? Ви сте ти који не дате промоцију књиге, ви не дате председнику да гостује на телевизији, чекате министра полиције... Замислите да ми то радимо?

* Шта је опасније, спаљивање књиге или објављивање личних података и фотографија куће Маринике Тепић?

- Не само Маринике Тепић. Објављиване су фотографије и функционера СНС. Ја то никада не бих радио. Мариника Тепић говори довољно сама за себе, колико је странака променила? Шта ће неком њен матични број? То опет не оправдава спаљивање књиге.

* Сигурно, али се лоше ствари дешавају са обе стране.

- Све лоше с наше стране ћемо кориговати, али то је занемарљиво у односу на све што чини група коју предводе Ђилас, Обрадовић и Јеремић. Сваки дан прете шамарима, тучом, не дају људима да уђу у стан, на телевизију, чекају испред станова...

* Дуго се најављују промене у СНС. Је л’ можете да нам кажете ко су људи који ће бити промењени?

- Не могу. О томе ћемо још разговарати. Већ смо мењали људе, шест председника општина у Војводини је промењено у овом мандату. Тај процес је константан. Следећи страначки конгрес ће бити интересантан јер ће доћи неки нови људи на позиције. Странка је и до сада све време мењала људе, освежавала и оснаживала своје редове. Мислим да ћете видети да ће странка већ кроз листе и за Народну скупштину и за локалне парламенте показати немали број нових људи који ће бити кандидовани.

* Који су разлози за промене?

- Недовољна ангажованост, лош рад, лоши резултати, лоша атмосфера, притужбе грађана. Неко изгуби ентузијазам, енергију, није посвећен више, почне да спроводи политику која није у корелацији с политиком странке. Поносан сам што смо имали снагу и храброст да променимо оне који су се показали као недовољно способни.

* Али има још оних који нису задовољили?

- Вероватно. Ту треба бити пажљив када се поставља граница између прекршаја који подразумева смену и оног који се кроз разговор може кориговати, што је чешће.

* Најавили сте нове људе на листама за парламенте. Јесу ли ти људи из странке или неки нови?

- Неки су дуже у странци, а нису добили шансу, то су људи који су сазревали кроз странку. Има и оних који су се касније или у последње време учланили. Не би било фер да кажемо ви сте на клупи за резерве већ трећи мандат, а ми се не мењамо.

* Председник Вучић најавио је промене и у следећој влади, да ли себе можете да видите на некој другој позицији?

- Могу. Рецимо да нисам ништа и да се вратим у адвокатуру. С тим немам проблем, али ћу и тада остати поносан члан СНС. То је тема која ће бити актуелна после избора, медијски је атрактивно, али нико о томе још не разговара и све што се и појави су спекулације. Прво треба да победимо, да избори протекну у реду, да можемо да формирамо владу и власт у локалним самоуправама, а онда ћемо да разговарамо о именима. Фокусиран сам на Нови Сад, почаствован сам што сам на челу мог родног града, то је мој други мандат и то је трећи пут у историји града да неко има два мандата, потпредседник сам странке... А могу сутра да будем и ништа и нешто, а то ће одлучити грађани и потом странка.

* А да ли би вам сметало да путујете у Београд на посао сваки дан?

- У Новом Саду ми је много лепше.

* Колико је стабилна коалиција са СПС?

- Ми смо се као СНС трудили да будемо добри коалициони партнери са свима. Дали смо им више него што заслужују, показали смо добру вољу и да разумемо да је потребан шири друштвени консензус око најважнијих тема. Немам дилему, први пут када буде могла да се направи већина на другој страни, сви ће се удружити да победе СНС.

* Значи, нема потпуног поверења?

- Немам дилему да би се тако нешто догодило.

* Да ли постоји шанса да сами формирате власт или са неким другим?

- Ми смо увек за разговор, али хајде да прво видимо изборне резултате и ко ће како проћи. Не искључујемо могућност неке коалиције, али их и не правимо а приори. Договараћемо се.

* Владимир Ђукановић је рекао да Зорани Михајловић није место у СНС. Шта ви мислите?

- Не разумем те теме у тренутку када праве мету од председника СНС, у тренутку када му је здравствено лоше, када имате изливе мржње са свих страна... Поручио бих страначким колегама да постоје органи, нека се јаве и кажу шта имају. Нећу да будем део тога.

* Опозиција покреће афере, утисак је да се то одмах одбаци, да нисте заинтересовани да проверите наводе.

- Проверава се. Није први пут, имамо континуитет оптужби, од станова, инвестиција, власништва и то се онда само једном заборави, а фабрикују се нове афере. Верујем да су људи који су изложени нападима дали аргументоване одговоре. Слушао сам шта су Синиша Мали и Небојша Стефановић рекли и немам разлога да им не верујем.

* И против вас се покрећу афере, поднета је и кривична пријава за дело трговине утицајем. Предњачи у оптужбама Бора Новаковић, члан Народне странке.

- Волео бих само да ми попишу шта све имам од имовине, не могу да запамтим. Ето да се нашалим. За све сам крив. Знате шта он ради? Извади званичне податке са АПР-а и из Катастра и каже да је нека фирма власник нечега. Па шта? Прво је тврдио да има узбуњивача, а нема га. Испало је да је он збуњивач, да је лично предавао те кривичне пријаве. Све то ради зато што сад у децембру има рочиште пред Специјалним судом за организовани криминал везано за Булевар Европе и чињеницу да је Боровици својевремено платио 460 милиона динара, а овај није испуњавао услове да добије посао. Он себе брани кроз тај вид политичког ангажмана јер је првостепено осуђен, а сад планира да каже да је политичка жртва. Сваког дана нешто измисли. Отишао сам у сва тужилаштва, пријавио се преко адвоката. Сви су рекли да нема процеса против мене. Али не можете сваки дан да се ваљате у блату. Као што ни Синиша и Небојша не могу сваког дана да објашњавају.

* Вучић каже да ће још две године бити председник. Да ли верујете да ће отићи и како замишљате СНС после тога?

- Ја му верујем, али се не слажем с тим. Не видим рационално образложење за то, али чућемо шта ће рећи. Не верујем да то треба да се деси. Није добро ни за СНС ни за Србију. То је човек који има најјачи политички легитимитет, снагу и капацитет, не треба да се повуче. Зашто би Барселона променила Месија?

* Да ли би странка то преживела?

- Странка може да преживи све, али питање је у ком капацитету. Била би знатно слабија.

 

БЕСПЛАТНИ ВРТИЋ ЗА СВУ ДЕЦУ У НОВОМ САДУ

* Које нове пројекте у Новом Саду можете да најавите?

- Од 1. јануара Нови Сад ће за 16.500 малишана сносити комплетне трошкове боравка у вртићима. Желимо да људи осете бољитак у свакодневном животу. Да не причамо само о великим пројектима. Једна прича су нови мостови, булевари, реконструкција Спенса, нови стадион "Карађорђе". Жеља нам је да покажемо да је град ојачао, захваљујући грађанима, привреди и да још више улажемо. Ове године смо први пут првацима купили комплет уџбеника. Показаћемо да водимо рачуна о свим деловима града, а кориговаћемо и цену превоза за грађане из приградских насеља. После 40 година изаћи ћу са конкретним пројектом за реконструкцију Спенса. Када је реч о титули европске престонице културе, на најбољи начин ћемо представити и Нови Сад и Србију.