Вести

ЖЕЉКО СУШЕЦ: ПАЈТИЋ НОВАЦ ДЕЛИ САМО ПОДОБНИМ ОПШТИНАМА

Српска напредна странка је, на недавно одржаним изборима за савете МЗ Омољица и МЗ Долово, освојила убедљиву већину, а у мају је више него убедљиво победила у МЗ Младост и у МЗ Јабука. Жељко Сушец, председник ГО СНС Панчево и народни посланик, каже да су ови одлични резултати увертира за добар изборни резултат СНС на покрајинским изборима.

- Овакву подршку грађана, која даје овако инзваредне изборне резултате, имамо од марта 2014. Војвођани су јасно рекли шта мисли о владавини деспота, а у последње време и старлетана Бојана Пајтића и ДС-а у АП Војводини, којом владају са шест одсто подршке грађана, заједно са својом бајпас коалицијом. Избори у ове четири МЗ у Панчеву, са 60 одсто подршке грађана, као и сличан изборни резултат СНС на недавно одржаним изборима у Алибунару, доказ су да политика СНС, председника Александра Вучића и локалних одбора има снажну подршку становника Јужног Баната. Не могу више они који су готово деценију и по харали и пљачкали грађане АП Војводине да имају подршку и поверење. Грађани немају амнезију. Народ је препознао енергију, снагу и жељу Александра Вучића који, са својом СНС, жели да створи снажну, модерну, економски и привредно јаку државу, чији је циљ бољи живот за све грађане. Народ поздравља и борбу против корупције, јер је она предуслов за стварање темеља за изградњу модерног друштва. Договорени нови аранжман са ММФ-ом повратио је међународни углед држави. Усвојени су многи системски закони, који су у складу са интересима грађана, а не појединаца, политичких тајкуна, као у прошлости. Све су то предуслови за долазак нових инвеститора и отварање нових радних места, а народ највише поздравља нова запошљавања и стабилну и јаку државу. Зато сматрам да ће СНС на покрајинским изборима имати велику подршку грађана АП Војводине.

* У Панчеву је ДС био на власти пре доласка напредњака. Какву ситуацију сте затекли? А шта је напредњачка власт учинила за бољи живот становника Панчева и околних места?

- Нисмо затекли ништа. Празну касу, испражњену за кампању и антикампању против СНС 2012. године, неуређена јавна предузећа, јавашлук по Градској управи... Од 2000. до 2012. у Панчеву је угашено и уништено, разним пљачкашким приватизацијама, 12 фабрика, а 15.000 грађана је остало на улици. Град, који је некада био познат по индустрији, доведен је до ивице пропасти. Затекли смо недворшене спортске хале, зграду Завода за јавно здравље коју Покрајина гради дуже од 10 година... Било нам је потребно скоро годину дана да уђемо у траг документацији у Градској управи. Имали смо једноипогодишњу кризу са тадашњим коалиционим партнером СПС-ом, али, и поред тога, успели смо да приведемо намени простор који би могао да буде искоришћен за индустријску зону, завршили смо један, ако не и најлепши парк за екстремне спортове у Србији, урадили неколико централних градских улица, атарске путеве, смањили листе чекања у вртићима на историјски минимум и очекујем да их догодине више нећемо имати, потписали, после скоро 10 година, колективни уговор за раднике у јавном сектору, подигли градског јавног превозника који је деценијама пословао са губитком... Најважније је да смо успели да очувамо радна места, што значи да није било отпуштања. Неколико десетина милиона динара уложено је у сеоску инфраструкутру, а очекује нас завршетак канализационе мреже и водовода. Наравно, можемо и морамо да радимо још више и брже, јер то је у интересу наших грађана. Када, након покрајинских избора, пошаљемо у сенку ДС и деспота Бојана Пајтића, као што су и на републичком нивоу у сенци и `ладовини, Војвођанима ће сигурно бити боље.

* Како бисте оценили политичку и економску ситуацију у Војводини, под управом Бојана Пајтића и Демократске странке?

- С обзиром на то да покрајински премијер и деспот, Бојан Пајтић, на послу проводи 15 минута, добро је да Покрајина и постоји. Скандалозно и неморално је владати са шест одсто подршке. У Панчеву нису ни смели да изађу под својим именом на изборе за сеоске МЗ, већ су се крили иза група грађана. Пајтић свесно Покрајину гура у понор, што ме веома брине. Тек када будемо преузели одговорност за вођење АП Војводине, добићемо праву слику хајдучије ДС-а. Али, за СНС је то само изазов више. СНС може да обећа грађанима Војводине да, када буде преузела одговорност, неће заборавити „неподобне“ локалне самоуправе, које постоје код Бојана Пајтића, који новац дели само политички подобним председницима општина. Надлежни истражни органи имају пуне руке посла у преиспитивању пословања појединих институција, Фонда за капитална улагања и војвођанских пољопривредних тајкуна. Готово да не постоји општина на територији АП Војводине која нема неког Милета Јерковића. Поједини председници општина, који уживају велику подршку Бојана Пајтића, имају по неколико стотина хектара излицитиране државне земље на разне сумњиве начине. Не може један председник општине да лицитира под својим именом и држи у закупу неколико стотина хектара земље. То је, пре свега, неморално, али морал је за њих мисаона именица.

* Шта је потребно да се уради да би се Војводина, некада најбогатија српска регија, опоравила и оздравила?

- Потребна је свеопшта борба против корупције и криминала, јачање институција и враћање поверења грађана у војвођанске институције, привлачење домаћих и страних инвеститора, помоћ пољопривредницима... То је наш централни програм за Војводину. Помоћ пољопривредницима, изградња каналских мрежа, система за наводњавање, изградња бедема за спречавање поплава и изградња фабрика воде, јер готово не постоји локална самоуправа која нема проблем са пијаћом водом. Војводина је богата и сада, али је девастирана деспотском и криминалном владавином Бојана Пајтића и ДС. Само правим приступом и мукотрпним радом, Војводина ће несумњиво бити враћена на место где је била – на место мотора развоја Србије.

Извор: "СНС Информатор"