Вести

Зобеница: Озбиљан план за све изазове који нас чекају у Војводини

Потпредседник Извршног одбора Српске напредне странке Дамир Зобеница, који је и покрајински посланик, каже за „Дневник“ да ће његова странка у Војводини изаћи на изборе у коалицији са странкама које су предизборни коалициони партнери СНС - а на републичком нивоу.

– Имамо већ договор са странком Расима Љајића, Покретом социјалиста и ПУПС - ом, близу смо договора и с неким мањинским странкама – наводи Зобеница.

* Којим мањинским странкама?

– Није СВМ, ако на то мислите. Мислим да ће нека словачка странка ићи на нашу листу, али видећемо још. Углавном, договор је постигнут са СДПС - ом, Покретом социјалиста и ПУПС - ом, док је с осталима договарање још у току. Мислим да ћемо у Покрајини пратити интенције наше странке на републичком нивоу.

* Како видите будућу покрајинску владу, с обзиром на вашу коалицију с више странака? У овој покрајинској власти било је доста неслагања између странака.

– Мислим да актуелна Покрајинска влада није прегломазна, она је сачињена од свега три странке. Није проблем у броју странака, проблем је у томе које су то странке и који појединци из тих странака. С друге стране, проблем је глава куће. Уколико је глава куће, као што је на републичком нивоу, човек који својим примером, својим радом, тера све остале да раде изнад својих могућности, то мора да да неки резултат. Уколико глава куће, као што је на покрајинском нивоу, не ради ништа, не може се очекивати да било који његов сарадник било шта ради. То је системски проблем који ће се променити, претпостављам, после избора, када ће неко сличан Александру Вучићу преузети одговорност за вођење наше покрајине.

* Када можемо очекивати програм за Војводину? Један опозициони лидер недавно је и вама лично упутио јавно то питање.

– Ускоро. Зависи од наших експертских тимова који раде на томе. Ја могу после разговора с вама за сат саставити нешто што је „питко” за изборе, али нешто што је пуно флоскула, демагогије, празне приче, и да то представљамо као програм. То није то. Људи који су озбиљни и који знају свој посао, раде на томе. Потребан је тим. Стручњаци из пољопривреде, привреде, здравства… треба да виде шта је реално, шта је могуће, које су потребе и шта можемо обећати грађанима. Свако мора да одради свој посао. Битно је да, кад ми дођемо на власт, уколико добијемо подршку грађана, будемо спремни на све изазове. Значи, ускоро ћемо представити акциони план, тако да назовемо, нешто што ће подразумевати програм, односно да приближимо грађанима шта ћемо ми урадити у наредне четири године. Тако, примера ради, треба видети колико хектара можемо покрити системом за наводњавање, колико новца ће Покрајина, удружена с локалним самоуправама, имати за то. Треба да видимо и то колико километара и где морамо да засадимо пољозаштитне појасеве, који су исечени. О томе није вођено рачуна. Иако и „Војводинашуме” имају обавезу да се тиме баве, дрвореди нису засађени. Значи, треба да видимо шта је реално да се уради за годину, а онда и у наредним годинама мандата.

* У предизборној кампањи партије су против страначког запошљавања. Динкић је, примера ради, својевремено имао и билборде с написом „Стоп страначком запошљавању“, али после избора ипак све иде по старом. Какав је ваш став о томе?

– Реално, то је питање за будућег премијера. Ја сигурно нећу бити кандидат за премијера, нити за било шта у извршној власти, тако да вам не могу казати ништа, осим онога што је страначки програм и што је курс који је дао Александар Вучић. Апсолутно је неопходно да се очисти свако јавно предузеће, свака установа, свака администрација од људи који су бескорисни. Да ли су они нестраначки, да ли су они чланови ове или оне странке па су у периоду владања те странке добили посао, да ли су запослени по рођачкој линији, није важно, ако су бескорисни. Немојте да заборавите да смо увођење те праксе, коју је ДС ипак „патентирао” и највише искористио, имали у читавом јавном сектору, рођачко и синдикално запошљавање. То сви знају и нико се није бунио због тога. Потпуно је нормално да отац убаци свог сина да ради у фирми где и он ради. И нико у томе није видео проблем и нико није причао о конкурсима и о томе да можда постоји неко стручнији, небитно што је отац 20 година у тој фирми. Такође, синдикални лидер имао је могућност да некога запосли. Критеријум код запошљавање мора бити стручност, рад и резулати. На томе ћемо сигурно инсистирати.

* Због чега су потребни избори на свим нивоима?

– Да се провери воља грађана, да проверимо да ли је тачно оно у шта нас убеђују – а многобројни медији тврде да су цензурисани, али сваки Божји дан пишу против премијера државе и против владајуће странке, која је на рејтингу 50 одсто. Да проверимо да ли су они у праву, да ли је истина то у шта нас убеђују, или је истина другачија. Грађани дају најбољу оцену, а најлегитимнији начин да се испита оцена су управо избори. Ситуација је тешка и компликована, у смислу да су последње две године заиста покренути неки процеси у држави, покушава се мењати систем и заиста је неопходно да проверимо да ли то грађани подржавају или не. Уколико грађани желе неког другог да виде као премијера, и желе неки другачији концепт рада Владе, ако желе повратак на старо, на период ДС - а, није проблем. Председник странке је рекао да, уколико добијемо 20 одсто на изборима, ми нећемо владати, идемо у опозицију. То је нешто што нас разликује од ДС - а, који се грчевито држи за своје фотеље и привилегије и онда када на изборима једва пређе цензус. Ми имамо људе у странци који држе реч. Актуелни председник државе је рекао да ће одмах напустити странку и заиста се неће бавити страначким радом уколико постане председник државе и сад, после четири године, видимо да је то истина. Томислав Николић заиста ни формално ни суштински више није део наше странке. Исто Александар Вучић кад каже да, уколико изгубимо изборе или прођемо тако да освојимо 20 одсто, сигурно нећемо бити власт, нећемо се бавити страначким и парламентарним комбинаторикама да направимо вештачку власт.

* Ко је кандидат СНС - а за председника покрајинске владе?

– Има их више, али о томе још није донета одлука на највишим страначким телима. Наш председник Александар Вучић ће предложити најспособнијег човека који ће да води покрајинску владу. Републички избори помажу локалу.

* Опозиција сматра да републичким изборима премијер заправо жели да помогне својим кадровима на локалу?

– Не, то апсолутно није разлог због којег идемо и на републичке изборе. Разлог је оно што сам навео малочас. Али, свакако је чињеница да ће сасвим сигурно с републичким изборима и резултати наших локалних одбора бити бољи. То је логично и није ништа спектакуларно, неко невероватно откриће. Нису ништа паметно рекли ко је то изјавио, али то сигурно није водиља. Нема логике да се премијер, који константно истиче да га интересују озбиљни, крупни, суштински проблеми овог друштва и државе, води тиме да ће због републичких избора, рецимо у Чачку, наш одбор освојити пет одсто више. Апсолутно се не води тиме, ни страначким нити било којим ситним партикуларним интересима, него суштинским стварима за нашу државу.

ИЗВОР "ДНЕВНИК"